Maandag 18 februari 2019

1‘Die asbestplaten zijn niet van SML’

1‘Die asbestplaten zijn niet van SML’ (3)De asbestplaten die op de openbare vuilstortplaats achter het pompgemaal te Wageningen zijn gedumpt, zijn niet afkomstig van de Stichting Machinale Landbouw (SML). Dit zegt Rinesh Mangaldeen, manager van Westland Sama Group in Wageningen, aan Dagblad Suriname. Zijn bedrijf is geruime tijd in opdracht van de overheid bezig met de renovatie van SML om zodoende het bedrijf nieuw leven in te blazen. De bedrijfsmanager voert aan dat zijn bedrijf reeds in een ander geval in 2017 al ervaring heeft met de bestuursdienst van Nickerie met het verwijderen en vervoeren van asbestplaten. Deze zelfde methode is recent weer toegepast bij de renovatie van SML. “In 2017 was er een boom gevallen op het Kasba Barak van Wageningen. Toen hebben de districtscommissaris en bestuursdienst een beroep op ons gedaan om ze te helpen om die boom op te ruimen. Wij verleenden zoals altijd gelijk onze medewerking, maar het bleek dat het hele dak van asbest was. Er is toen weer teruggekoppeld en de dc en bestuursdienst instrueerden ons over hoe wij die asbestplaten moesten verwijderen. Wij hebben toen voorgesteld dat de bestuursdienst dit zelf doet, maar dat wij inkomen met het materiaal dat nodig is. Er werden toen asbestpakjes gekocht om de veiligheid van de werkers te garanderen en ook bouwfolie om de platen daarin conform de instructies van de bestuursdienst te wikkelen. Hierna werden de platen getransporteerd naar een aangewezen locatie”, stelt Mangaldeen.

Asbestplaten SML op instructie bestuursdienst begraven
Volgens de bedrijfstopper is deze zelfde methode gehanteerd toen de oude asbestplaten van SML vervangen werden met zinkplaten. Medewerkers van het bedrijf gebruikten dezelfde pakjes en wikkelden en transporteerden deze platen naar een aangewezen locatie door de bestuursdienst. Daarna zijn deze gewikkelde asbestplaten daar op instructie begraven. De platen die recent door Openbaar Groen zijn gesignaleerd, zijn volgens hem afkomstig van anderen. Mangaldeen beweert dat driekwart van de huizen in Wageningen daken hebben met asbestplaten. “Wij zijn niet verantwoordelijk voor die openbare vuilstortplaats. Het is een plaats waar er geen controle is en die toegankelijk is voor een ieder, dus wij weten ook niet wie de platen daar in brand heeft gestoken”.

Ministers Volksgezondheid en RO waren recent op locatie
Mangaldeen vraagt zich af hoe Openbaar Groen zonder concreet bewijs de conclusie heeft getrokken dat de aangetroffen platen op de vuilstortplaats van SML afkomstig waren. Hij eist dat de instantie de naam van zijn bedrijf zuivert. “Op zondag 16 september waren de ministers van Volksgezondheid en Regionale Ontwikkeling samen met mij en de districtssecretaris op de vuilstortplaats. Wij waren daar ter oriëntatie, omdat Wageningen binnenkort een verbrandingsoven zal krijgen voor huisvuil. Als er inderdaad asbestplaten daar in brand zouden zijn gestoken, denk ik dat de minister van Volksgezondheid zeker mensen tot de orde zou roepen”, benadrukt hij.

Graafmachine mogelijk tegen reeds begraven platen gekomen
De bedrijfsmanager voegt eraan toe dat RO gedurende de regentijden ook altijd een beroep op Westland Sama Group heeft gedaan om het aanwezige vuil op de locatie te verwerken, zodat de plaats begaanbaar wordt gemaakt om huisvuil daar te dumpen. “Het kan ook dat tijdens het verwerken de graafmachine tegen de reeds begraven asbestplaten is gekomen, waardoor alles een mengelmoes is geworden. De mensen van Openbaar Groen konden ons ook hebben gecontact. Wij staan altijd open voor informatie”, aldus Mangaldeen.

FR