“Diabetes mellitus presenteert zich nooit plotseling”

“Diabetes mellitus (suikerziekte) presenteert zich nooit plotseling. In principe kan iedereen het krijgen, maar er zijn wel extra factoren die diabetes kunnen versnellen, waaronder de leeftijd, etniciteit, obesitas (overgewicht), fysieke inactiviteit, hoge bloeddruk, dyslipidemie (verhoogde cholesterolgehalte) en roken”, beklemtoont de gepensioneerde diëtiste, Wandy Soemodihardjo, tijdens haar presentatie op de healthy lifestyle mini beurs op zaterdag jongstleden in het gebouw van Stichting Kibri Mi.
Risicofactoren diabetes
Naarmate een persoon ouder wordt, bestaat de kans dat diabetes kan ontstaan. Suikerziekte is namelijk ook een ouderdomsziekte. Soemodihardjo gaf te kennen dat tal van onderzoek heeft uitgewezen dat diabetes zich sneller bij een Hindoestaan of Javaan kan ontwikkelen in vergelijking met de overige bevolkingsgroepen. “Dit betekent als mijn vader of moeder het heeft of zelfs de grootouders diabetes hebben gehad, bestaat de kans dat ik het ook kan krijgen. Ook dit is uit statistieken gebleken.” Excessieve vetophoping zorgt eveneens ervoor dat insuline op een gegeven moment niet optimaal kan functioneren. Daarom loopt men het risico om diabetes te ontwikkelen bij een langdurig gebrek aan lichaamsbeweging. “Vet dat niet verbrandt wordt, wordt namelijk in het lichaam opgeslagen.” Soemodihardjo merkt op dat langdurige hoge bloeddruk tot een hoog bloedsuikergehalte kan leiden. En ook op deze manier kan diabetes veroorzaakt worden. Dyslipidemie is een verstoorde verhouding van vetstoffen (cholesterol) in het bloed, dat veelal een voorbode is van hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Roken (nicotine) is eveneens een veroorzaker van diabetes; het beschadigt de vaatwanden waardoor een verhoogde bloedsuiker en hoge bloeddruk zich eerder kunnen manifesteren. Hoe meer een persoon te kampen heeft met de voornoemde risicofactoren, des te groter is de kans op suikerziekte.
Gevaren van lage bloedsuiker
Soemodihardjo beklemtoont dat een lage bloedsuiker nog gevaarlijker is dan een hoge bloedsuiker. “Als je gewend bent met een hoge bloedsuiker te leven en plotseling zakt dit, krijg je meteen te maken met duizeligheid, beven enzovoort.” In zulke gevallen is het vaak te zien dat men terstond iets eet of drinkt waarin er suiker aanwezig is, met de veronderstelling dat het bloedsuikergehalte zich kan herstellen. “Maar hierdoor raakt de persoon juist ontregeld; een hypo is nooit prettig. Hoe vaker dit gebeurt, hoe gevaarlijker het is, want de hersencellen raken hierdoor beschadigd.” De diëtiste beveelt om die reden aan diabeten aan om altijd honing in huis te hebben. Honing zit boordevol geportioneerde suiker die meteen in de bloedbaan terechtkomt, terwijl dit bij suiker niet het geval is. Suiker moet namelijk eerst verteerd worden om in de bloedbaan te belanden. “Hierdoor duurt het juist langer voordat de bloedsuiker weer omhoog gaat. Gebruik dus liever 2 eetlepels honing bij een hypo, die bovendien gelijk zijn aan 30 gram koolhydraten. Hoge suikers beschadigen de bloedvaten.” Een gezonde leefstijl is daarom van eminent belang voor de preventie van de schrikbarende symptomen van diabetes, evenals het om de 2 tot 3 maanden controleren van de bloedsuikertoestand.
KSR

error: Kopiëren mag niet!