Dharm Mungra: ‘Men probeert de markt te versmallen met ordinair foefje’

Dharm Mungra, voorzitter van de politieke partij De Nieuwe Leeuw, heeft geen goed woord over voor het voorstel van de ‘Presidentiële Commissie Evaluatie Kiesstelsel’ om politieke partijen niet langer in combinatieverband aan verkiezingen te laten deelnemen. “Als heersers en machthebbers probeert men de markt te versmallen met een ordinair foefje. In feite is dit verschrikkelijk onethisch”, luidt de reactie van de DNL-voorzitter op vragen van Dagblad Suriname. Zijn partij heeft samen met de Democratie Unie Suriname (DUS) en Nieuw Suriname (NS) in 2015 in Mega Front deelgenomen aan de algemene vrije en geheime verkiezingen. Mungra voert aan dat dit een zuiver voorbeeld is waar een zittende regering met gelegenheidswetgeving probeert het pad naar de verkiezingen zo makkelijk mogelijk voor zichzelf te maken. “Tegelijkertijd worden tegenstanders zoveel mogelijk uitgesloten”, benadrukt hij. In vele democratisch geordende landen, is het gebruik dat er diverse pre-electorale combinaties of samenwerkingsverbanden worden aangegaan. “Suriname op zich heeft een zeer gemêleerde samenleving. Wij verschillen niet alleen qua ras en afkomst, maar ook qua religie en de gebieden waar wij wonen. Binnen de verschillende religiën is er ook geen eenheid onder de verschillende stromingen. Elke organisatie, groep van organisaties heeft daarom het recht om belangen van specifieke groepen op hun wijze uit te dragen. Het moment dat je dit democratisch recht verbiedt, dan is het niets anders dan een ordinair foefje om zoveel mogelijk mensen uit te sluiten. Jammer dat wij in dit land alleenheersers hebben, die uitgaan van het machtsprincipe, want daarmee drukt men het individu dood”, aldus de politicus.
‘Het zou niet mogen gelden voor deze verkiezing’
Mungra vindt het belangrijk dat geen van de voorgestelde wijzigingen voor de Kieswet, wanneer die zijn goedgekeurd door De Nationale Assemblee, bij de verkiezingen van 2020 moeten worden toegepast. Dat zou pas na de verkiezing van 2020 mogen. “Dat is de normale procedure in elk democratisch gestructureerde samenleving. Dan weet ik dat je het niet hebt gedaan om jezelf te bevoordelen. Maar wanneer jij aan de macht bent, is dat niet netjes, want dan is het duidelijk dat je probeert de zaken naar jouw hand te zetten. Het lijkt erop alsof men zich met de dictatuur van de kleine meerderheid probeert te zegenen. Wie het kruis draagt, zegent zichzelf. Dat is ook tegen de democratie”, aldus de DNL-topper.
Mega Front niet uitgenodigd
Mungra benadrukt het vooral vreemd te vinden dat geen van de drie partijen van de MF uitgenodigd was om schriftelijk te reageren op de voorstellen van de presidentiële commissie. “Wij hebben de zaken achteraf moeten aanhoren, dus we vermoeden dat men ook selectief te werk is gegaan”, stelt hij. De partijen die wel schriftelijk mochten reageren, zijn de NDP, PDO, VHP, DOE, BEP, DA’91, Abop, PL en de KTPI. Het was de NDP die de wens uitte om pre-electorale combinaties te verbieden. Voorgesteld is om artikel 7 van de Kiesregeling te wijzigen. De commissie stelt dat de kiezer moet weten wat onder meer de ideologie en beginselen van de partij zijn en dit komt niet tot uiting in een combinatie van partijen. Ook stelt de commissie dat de meeste deskundigen die zijn geraadpleegd moeite hebben met pre-electorale combinaties, terwijl deze combinaties ook kunnen worden aangemerkt ‘als in strijd met de Grondwet’. Mungra vindt niet dat combinatievormingen tegen de Grondwet is.
Combinatievorming geen nieuw fenomeen
De vorming van politieke combinaties is geen nieuw fenomeen en bestond zelfs voor 1980. Enkele pre-electorale combinaties voor 1980 waren: Eenheidsfront (1955), Actiefront, VDP, NPK 1 en 2. Na 1980 zijn pre-electorale combinaties als het Front, het Nieuw Front, de VVV, de Millennium Combinatie, DA91, Volksalliantie, A combinatie en Megacombinatie gevormd. In de Grondwet staat in artikel 20 het volgende: ‘Een ieder heeft recht op vrijheid van vreedzame vereniging en vergadering, met inachtneming van bij wet vast te stellen bepalingen van de openbare orde, veiligheid, gezondheid en goede zeden’. Dit grondrecht is dus toegestaan. In totaal namen 4 combinaties deel aan de algemene vrije en geheime verkiezingen van 25 mei 2015. De combinaties waren: V7 , Mega Front, A Nyun Combinatie en Alternatieve Combinatie. De NDP koos ervoor om andere partijen (PBO, NSK, Baasa) onder zijn paraplu te nemen en in zelfstandige partijvorm de verkiezingen in te gaan.
FR

error: Kopiëren mag niet!