De Surinaamse politieke elite

Ir. Richard Kalloe:
…” Suriname heeft volgens Kalloe een politieke elite die niet veel verschilt van die in Venezuela en die in andere derdewereld landen. Venezuela beschikt over de op een na grootste aardoliereserves, maar de meerderheid van de bevolking wil liever niet in Venezuela wonen.
Ons politiek kader inclusief ons politiek leiderschap moet daarom geschoold worden, ideologisch en technisch economisch in hoe economische ontwikkeling te bewerkstelligen in tegenstelling tot de conventionele wijze van uitverkoop van de grondstoffen. Want uitverkoop van grondstoffen gaat ons niet verder brengen dan Haïti.
Immers , als we nagaan wat er gebeurd is met de opbrengsten uit de goudsector en uit de petroleumsector, dan zien we dat die opbrengsten slechts tijdelijk een schijnwelvaart tot stand hebben gebracht.
Slechts de politieke elite, althans wanneer zij aan de macht zijn, genieten van hoge lonen en andere voordelen die zij zichzelf hebben toebedacht, terwijl de meerderheid van de samenleving zit met een koopkracht op en zeer laag niveau. Sinds het jaar 2000 is er circa 10 miljard Amerikaanse dollars verdiend door onze overheid en niets daarvan is geïnvesteerd om de exportverdiencapaciteit van het land te verhogen. De bijdrage van Staatsolie is per saldo negatief.
Oorzaak ligt in het feit dat ons kiesstelsel , onze grondwet en ons regeersysteem ervoor zorgt dat één man voor ons denkt en de beslissingen neemt. De rest van de samenleving telt niet mee, een perfect stamhoofdsysteem. in de ogen van onze politici is de staatsbegroting niet voor ontwikkeling van het land maar voor consumptie, corruptie en patronage….”;
aldus Kalloe in DBS, editie 17 juli 2018.
Mexico: Het land rigoureus reinigen

De nieuw gekozen Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador gaat zijn eigen salaris met meer dan de helft verlagen wanneer hij in december wordt ingezworen. ”Wij willen dat het geld er is voor iedereen.” Hij vindt een salaris van euro 4.900 per maand meer dan genoeg. De huidige president verdient 12.200 euro per maand. Ook de voordeeltjes van politici en ambtenaren gaat hij schrappen zoals een chauffeur, een bodyguard en een goede ziektekostenregeling en ook flink snijden in hun salarissen.
López zegt dat hij het land rigoureus zal “reinigen” en hij richt zich in eerste instantie op de aloude elite: graaiende politici stelen het geld dat bedoeld is voor onderwijs en gezondheidszorg. Uit Volkskrant Nl. , editie 16 juli 2018.
Leendert Doerga

error: Kopiëren mag niet!