De rol en plaats van Javanen na de verkiezingen van 2010 tot heden

Vandaag de dag wordt de Javaanse bevolking over en weer van links naar rechts getrokken vanwege de plaats en positie van de Javaanse politiek partijen in Suriname. Tot nu toe is algemeen bekend dat de KTPI en de PL onder leiding van Salam Somohardjo samen een intentieverklaring hebben ondertekend waarbij ook andere niet-Javaanse politieke partijen zijn betrokken. De pas opgerichte partij, de PDO , onder leiding van de ex-minister Waldi Nain spreekt van eventueel nog een samengaan of een gelijksoortige samenwerking, maar met wie dat zal geschieden , is nog niet bekend gemaakt. Deze tot nu toe nog zwevende partij die nog geen eigen statuten heeft en zich opgeeft onder de naam KTPI Nieuwe Stijl, is bezig met een samenbundeling . Maar men is bang dat op deze manier de partij gaat profiteren want onder welke naam zij gaat meedoen is nog steeds een grote vraag. Bekend is wel dat de heer Oesman Wangsabesarie blijft vasthouden aan zijn standpunt dat hij zich niet aan de zijde van Willy Soemita de voorzitter van KTPI gaat scharen. Wederom zullen de volgelingen de uitspraak van bapak Iding Soemita in deze periode herhalen. Het ziet er wel naar uit dat in mei 2015 delen van de Javaanse kiezers weer eens in een zullen vacuüm terechtkomen, want iedereen zoekt zijn eigen belang. Ook degenen die nu al in een riante positie zitten.
Het is inderdaad zo dat de Javaanse politieke partijen in de komende maanden een turbulente periode tegemoet gaan. Het wordt heel moeilijk om de juiste positie te kiezen. Er werd voorheen en ook nu weer van alle kanten getrokken om de groep van wijlen Bapak Iding Soemita vandaag de dag zoveel als mogelijk een riante plaats te geven. Maar het grote probleem is in feite heel simpel op te lossen. De twee zich oppermachtig voelende en toch ook wel belangrijke politieke bonzen moeten bij elkaar komen en de politieke macht onderling bespreken. De figuren als Oesman Wangsabesari en Waldi Nain moeten in de politiek niet meer gezien worden als sta –in- weg, aangezien zij in de politieke analen gekenmerkt worden als de groep van de overlopers. Vanaf het moment van de zgn. hereniging bij de moederpartij, de KTPI, had betrokkene, Oesman Wangsabesari, al zijn eigen belang veiliggesteld. Jammer is het ook wel te moeten constateren dat die keuze jammerlijk in feite zijn politieke dood betekent.
De rol en de plaats van Pertjaja Luhur en die van de KTPI zijn door de machtige NDP al ruim van tevoren in feite heel goed bestudeerd en geanalyseerd. De groep van de Javanen in de politiek werd en wordt opzettelijk gesplitst. De jonge opkomende politici die nu bewuster zijn geworden en hun eigen belangen voorop stellen kan men niet meer tegenhouden. In de periode van bapak Iding Soemita, waar hij als een dictator in de politiek optrad en de functie van voorzitter, secretaris en penningmeester naar zich toetrok, kon niemand hem tegenspreken. Anno 2014 hebben de politieke leiders der Javanen zich stil gehouden; ze zitten gewoon op elkaar te loeren. Wie zet de eerste stappen en welke kant gaat men op. Het is verwachtbaar dat men de eigen politieke belangen gaat afwegen om dan heimelijk naar binnen te sluipen. De tijd zal ons leren.
Hoewel de waarschuwing van bapak Iding Soemita in die oude tijd slechts bij een aantal echte vertrouwelingen bekend was, is het vandaag de dag heel duidelijk geworden dat de Javaanse bevolking vroeg of laat op een eigen wijze zou worden vermorzeld en of weggevaagd van het politieke toneel. Het lijkt er veel op dat de Javaanse groep verslagen is en het nog een hele poos zal duren voordat zij weer hun nuchterheid terugvinden om hun positie te bepalen. De mogelijkheid zit er dan wel dik in dat het misschien te laat is. Slamet lan iman tiggin.
Kadi Kartokromo

error: Kopiëren mag niet!