De invloed van aerobe beweging op ons brein

1Locomotorius foto voor editie DBS van 24 november 2017
1 LOCOMOTORIUS RUBRIEK 2Volgens de laatste wetenschappelijke onderzoeken verbetert aerobe beweging de neuroplasticiteit in het brein. Onder een aerobe beweging verstaan we een lichte bewegingsvorm zoals bijvoorbeeld fietsen, zwemmen, stevig wandelen. Het is relatief lang vol te houden en we worden er niet erg moe van. Het verbetert onze hart- en longfunctie en we voelen ons er fitter door. Aerobe beweging doet dus veel goeds voor ons lichaam. Maar nu blijkt dat het ook een positief effect heeft op onze hersenen. Waar we er in het verleden vanuit gingen dat bewegen en trainen ons met name lichamelijk fitter maakte, blijkt nu dat het ook een positief effect heeft op onze hersenen, en dus op de neuroplasticiteit. Dat betekent niets anders dan dat elke dag zenuwcellen en verbindingen in de hersenen worden aangelegd of vernietigd. Afhankelijk van hoe we dagelijks leven en functioneren. Lang werd gedacht dat intellect en intelligentie aangeboren waren. Dat ons brein en de wijze waarop de hersenen zich ontwikkelde, al was vastgesteld bij de geboorte. Niets blijkt minder waar; onze hersenen kunnen zich wel degelijk aanpassen. Uit recent onderzoek blijkt dat ons brein zich gedurende de levensduur ontwikkelt en aanpast op basis van de ervaringen die we in ons leven opdoen. Dit noemen we dus neuroplasticiteit. Het brein kan zichzelf veranderen.
Laat ons een voorbeeld geven hoe dat werkt. Meneer Franklin, 68 jaar jong, vindt bewegen maar niks. Sterker nog; hij verafschuwt het. De onderste knoopsgaten van zijn overhemd kunnen al jaren niet meer dicht. Hij hangt liever de hele dag voor de beeldbuis, want hij wil zijn favoriete programma’s absoluut niet missen. Zijn erf is helemaal begroeid; overal kom je ‘kruidjes roer me niet’ tegen. Plantjes, hem op het lijf geschreven. Zijn erf onderhouden is hem vreemd. Hij gaat er teveel van zweten. Zijn zoon krijgt met grote regelmaat opdrachten om voor hem naar de winkel te gaan. Want lopen naar omu op de hoek, vind hij een te grote krachtsinspanning. Waarom zou hij het zelf doen, als een ander het voor hem kan doen?
Zijn buurman August van 73 jaar daarentegen, beleeft zijn jonge jaren opnieuw. Sinds drie maanden geleden heeft hij zich ingeschreven voor het volgen van salsalessen voor senioren. Hij gaat 3 keer per week naar de gym. Hij heeft gisteren het boek ‘De logica van geluk’ uitgelezen en begint vandaag met ‘Pogingen iets van het leven te maken’. Minstens één keer per week gaat hij met zijn vriendin naar de Waterkant om een leuke fatu te nemen. Hij geniet daar van de gezellige sfeer, de Surinaamse muziek en niet te vergeten, de overheerlijke Surinaamse lekkernijen. Rijst met pom is zijn favoriet gerecht. Kortom, meneer August benadert het leven op een positieve wijze.
Driemaal raden bij wie er zenuwcellen in het brein aangelegd zullen worden en bij wie ze vernietigd worden. We denken dat u er niet eens over hoeft na te denken. Het moge duidelijk zijn dat meneer Franklin er niet goed vanaf komt. Bij hem zullen zenuwcellen door zijn inactiviteit vernietigd worden. Zijn brein zal sneller krimpen. Terwijl meneer August, aan zijn brein continu positieve impulsen geeft voor het aanmaken van nieuwe zenuwcellen en verbindingen. Meneer August is technisch gezien bejaard. Maar hij is zich terdege van bewust wat het leven hem allemaal nog op die leeftijd te bieden heeft. Temeer daar hij zo actief is. Zowel lichamelijk als geestelijk. Die combinatie houdt hem sterk.
Terugkomend op de invloed van aerobe beweging op ons brein. Het is wetenschappelijk bewezen dat 3x per week in een goed tempo wandelen, het krimpen van het brein ofwel stopt, ofwel omkeert. De hersenen nemen al in de veertiger jaren af. En met name die gedeelten die het geheugen en de cognitie regelen. 30 minuten fietsen onder enige inspanning geeft volgens de laatste studies, al zichtbare positieve veranderingen in het brein. Zelf bij mensen van 65 jaar en ouder met cognitieve achteruitgang of dementie, zijn deze veranderingen waar te nemen. Locomotorius begeleidt seniorenburgers die net als meneer August, inzien dat stilstand achteruitgang is. Minstens 2 a 3 keer per week zijn ze 60 minuten actief in het centrum en werken daarbij niet alleen aan hun lichamelijke conditie, maar ook aan hun geestelijke conditie. Voor hen is het een schitterende uitdaging.
LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: [email protected]
John Kiesel en Ricardo Bhola

error: Kopiëren mag niet!