Zaterdag 16 maart 2019

1 Locomotorius Foto 1

1 Locomotorius Foto 2

1 Locomotorius FOTO 3Het onder de Surinaamse jeugd, zeer populaire energiedrankje, ziet eruit als een gewoon blikje frisdrank. Nou ja gewoon. De blikjes zijn vaak in felle kleuren en met uitdagende afbeeldingen. Helaas is het drankje niet zo onschuldig. Tot die conclusie komt zelf de World Health Organisation. Het drankje heeft namelijk een oppeppend effect, o.a. door de ingrediënten cafeïne en taurine die erin zitten. Als u heel af en toe eentje als oppepper gebruikt, zal het met de schade wel meevallen. Met de nadruk op ‘heel af en toe’. Echter, op de lange termijn en bij overmatig gebruik, zal het uw gezondheid knock-out slaan, net zoals Mike Tyson zijn tegenstanders, met één mokerslag tegen de vlakte sloeg. Het is zelf zo schadelijk dat kinderartsen in Europa pleiten voor een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de 18 jaar. Vandaag geven we u vijf redenen waarom u en uw kroost, voorzichtig zouden moeten zijn met deze mierzoete oppeppers.

1. Men komt er van aan en de kans op het krijgen van diabetes type 2, neemt toe.
Energiedrankjes bevatten heel veel suiker. Ongeveer 2 tot 4 klontjes suiker. Daarom houden kinderen er ook van. Door het hoge suikergehalte loopt men meer risico op het krijgen van overgewicht, hoge bloeddruk, hartinfarcten en diabetes type 2. En dit zijn allemaal zaken die al een groot probleem vormen in Suriname.
2. Het is slecht voor uw tanden.
Het heeft namelijk een negatief effect op het tandglazuur. Dit vanwege het feit
dat een energiedrankje zuur is en tanderosie veroorzaakt. Tanderosie is slijtage
van het tandglazuur. Hierdoor worden uw tanden en kiezen gevoeliger, geler en
zelfs kleiner.
3. Uw slaapkwaliteit gaat achteruit en u kunt hartkloppingen krijgen.
Een blikje energiedrank van 250 milliliter, bevat ongeveer 80 milligram cafeïne.
Dit staat gelijk aan een kop koffie of vijf glazen cola. Drinkt u te vaak en teveel
energiedrankjes; dan kunt u op een gegeven moment last krijgen van klachten als slapeloosheid, hoofdpijn, angstgevoelens en zelf hartkloppingen. Een kind krijgt al heel snel teveel cafeïne binnen.
4. Het kan tot uitdroging leiden.
Sporten met energiedrank, is vragen om problemen. Het is sterk af te raden en
vooral bij duursporten. U moet het niet als dorstlesser zien. Door het hoge suikergehalte, wordt de vochtopname in de darmen vertraagd, wat tot uitdroging kan leiden. Dat kan gevaarlijk zijn.
5. Het kan tot verslaving leiden.
Door de oppeppende ingrediënten die erin zitten, kunt u er bij regelmatig gebruik, verslaafd aan raken. Het wordt zelf in één adem genoemd met alcohol, drugs en gamen. Stoppen kan leiden tot ontwenningsverschijnselen zoals concentratieproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid en lichte depressie.

Ouders, houd een oogje in het zeil bij uw kind. Laat ons onze jeugd beschermen. Misschien dat een stukje educatie en voorlichting vanuit de overheid op scholen, ook een stapje in de goede richting kunnen zetten.

LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: fitprogram4you@yahoo.com
John Kiesel en Ricardo Bhola