Dinsdag 21 mei 2019

1Artikel Locomotorius voor DBS, editie van 2 februari 2019 te zout eten 3

1Artikel Locomotorius voor DBS, editie van 2 februari 2019 te zout etEr zijn mensen die bij de gedachte dat ze binnenkort 50 jaar oud worden, zowat een paniekaanval krijgen. De dag dat Abraham of Sarah bij ze op visite komt, stellen ze het liefst zo lang mogelijk uit. 50 jaar oud worden, geeft ze een beklemmend gevoel. Een gevoel dat ze oud zijn en niet meer mee tellen. Op zich niet zo vreemd als we bedenken dat er in de wereld, en dus ook in Suriname, een paar opvattingen diep geworteld zijn, die niet de schoonheidsprijs verdienen als het gaat om de wijze hoe men denkt over de ouder wordende mens.

We gaan in dit artikel die opvattingen (lees leugens) aan u voorleggen:

Leugen nr. 1:
Vanaf een bepaalde leeftijd (50, 60 jaar), kunnen we niet meer fit zijn. Totale onzin dus. Het is een feit dat we ook na ons 50ste of 60ste levensjaar, onze spiermassa en uithoudingsvermogen, prima kunnen blijven onderhouden. Dat heeft de wetenschap aangetoond. Sterker nog, we kunnende spiermassa en het uithoudingsvermogen, niet alleen onderhouden, maar het is zelf noodzakelijk om dat te doen, willen we die hoge kwaliteit van leven behouden. Want wie wil nou als een fragiel, mager persoon met allerlei hormonale afwijkingen, door het leven gaan? Wij in elk geval niet.

Leugen nr. 2:
Wanneer je ouder wordt, word je zwak en ben je niet langer een volwaardig lid van de maatschappij. Je behoort eigenlijk in een rolstoelthuis of in een verpleeghuis. Dit is een onwaarheid omdat wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat we tot op hoge leeftijd, in staat zijn om spiermassa te genereren en te onderhouden. Sarcopenie is het woord dat men gebruikt om het natuurlijk verlies van spiermassa bij het ouder worden, aan te duiden. Het punt is dat we dit verlies van spiermassa hebben geaccepteerd en als normaal zien, omdat we de verwachting van de maatschappij hanteren. We zouden dus bij het ouder worden, spiermassa verliezen en daar zou niks aan te doen zijn, behalve dan maar het te accepteren. Fout. Er zijn voorbeelden van mensen op 70 -jarige leeftijd bekend, die binnen een maand in staat waren, (een zwaar gewicht met de benen weg duwen, door ze te strekken) van 90 kilo naar 150 kilo te gaan. Het zit dus allemaal in onze mind.

Leugen nr. 3:
We moeten uren achtereen in de gym zwetend doorbrengen om resultaten te bereiken. De waarheid is dat we minder dan 60 minuten training per week nodig hebben, om gezondheid, fitheid
en een lang leven te verkrijgen. Heeft u wel eens gehoord van Heeft u wel eens gehoord van Tabatatraining ? Een training waarbij u
met 4 minuten training per dag, dezelfde resultaten bereikt als bij een training van een uur. Ook dat is wetenschappelijk bewezen. We zeggen niet dat u nu ook aan Tabatatraining moet gaan doen, maar we geven slechts aan wat er allemaal mogelijk is.

Leugen nr. 4:
We kunnen er goed uitzien zonder fit te zijn. M.a.w. we kunnen ons vol proppen met allerlei junkfood, alcohol, 10 a 15 kilo overgewicht hebben, lichamelijk inactief zijn en er toch goed uitzien. Feit is dat de zaken niet los van elkaar kunnen worden gezien. Fitness, gezondheid, een mooi lichaam en een lang en kwalitatief goed leven, behoren hand in hand te gaan. We kunnen geen enkele uitsluiten.

Als we één bepaalde soort lichamelijke activiteit doen, is dat genoeg. Dat is ook niet waar. Stel dat u alleen maar krachtoefeningen doet, maar nooit stretchoefeningen doet, zult u stijve spieren en stijve gewrichten krijgen. Of u doet alleen maar korte sprintoefeningen, maar u traint uw conditie niet; dan zal dat ten koste gaan van uw uithoudingsvermogen. Wilt u genieten van een goede gezondheid, van een mooi verzorgd lichaam en van een kwalitatief goed leven; dan zult u moeten zorgen voor een goede balans. Locomotorius wilt u graag daarbij helpen.

LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: fitprogram4you@yahoo.com