Dank aan Surinaamse overheid voor acceptatie van Haïtiaans volk

1Dank aan de Surinaamse overheid  voor de acceptatie van het haitiaans volk1Manicel Simon, voorganger van het Stichting Evangelisch L’eau Vivante Haitianen Suriname, heeft tijdens de viering van 40 jaar Haïtiaanse Immigratie in de Congreshal zowel de Surinaamse overheid alsook het Surinaamse volk bedankt voor het feit dat zij de Haïtianen geaccepteerd hebben in hun midden. “Wij zijn zeer dankbaar voor de behandeling die wij hebben gekregen in de afgelopen jaren. Dankzij de warmte die wij hebben mogen ervaren van het Surinaamse volk, zijn wij bereid de schouders bij elkaar te brengen om dit land vooruit te brengen.” Op vrijdag 14 juli hield Stichting Evangelisch L’eau Vivante Haïtianen Suriname in het kader van 40 jaar Haïtiaanse Immigratie een culture dag. De dag kon meer gekenmerkt worden als een dag om het Surinaamse volk alsook de overheid te bedanken voor de steun die het Haïtiaans volk in deze 40 jaar heeft mogen ontvangen. Diverse sprekers hebben dit ook benadrukt en herhaald. Consul-generaal Alex Jospitre stond tijdens zijn toespraak wederom stil bij het feit dat Haïtianen een hele weg hebben afgelegd om te komen waar ze nu zijn. “We kwamen als contractarbeiders die te Mariënburg te werk gesteld zijn. Heel lang hebben Haïtianen ook een wezenlijke bijdrage geleverd in de landbouw. Maar het is niet bij de agrarische sector gebleven. Haïtianen zijn inmiddels in alle takken van arbeid te vinden. Nu hebben we ondernemers, bankiers, leerkrachten ect. Ook hebben jongeren een wezenlijke bijdrage geleverd tijdens de wandelmars, waar we diverse onderscheidingen hebben verkregen. Recentelijk mochten we ook getuige zijn van de eerste Haïtiaanse markt in Suriname. Wat mij rest te zeggen, is missie volbracht. Het werk was moeilijk, maar uiteindelijk slaagden we in een vonk van leven in de gemeenschap te brengen”, aldus Jospitre.
Ook de aanwezige vicepresident, Ashwin Adhin, deelde deze mening. Volgens de vp is het bekend dat de Haïtianen hard werkende mensen zijn. “Als Surinamers maar ook die discipline bezaten”, zei hij. Verder stelde de bewindsman dat Suriname een identiteit heeft en dat is culturele diversiteit. “Het is die diversiteit aan culturen die ons land sterk maakt. Die cultuur die je hebt behouden, is bijzonder en het is een onderdeel van onze identiteit om alle verschillende culturen te accepteren”, aldus Adhin.
Aanwezigen werden behalve op toespraken ook vergast op een opvoering door Haïtiaanse jongeren, met als onderwerp een terugblik naar de komst van de Haïtianen in Suriname en een korte film over de integratie van de Haïtiaan. Verder was er een modeshow en dansopvoering. Een vijftal bijzondere personen van Haïtianen afkomst werden gehuldigd voor de bijdrage die zij leveren in de samenleving. (foto’s: Regillio Derby)

error: Kopiëren mag niet!