Dalende eurokoers nadelig voor toeristen

“Laten wij de vinger op de zere plek zetten. Toeristen die in deze vakantieperiode naar Suriname komen, worden zwaar gedupeerd met hun euro’s, omdat zij veel minder SRD’s ervoor ontvangen, terwijl alles nog steeds even duur is als een jaar geleden. Dat is heel slecht voor de ontwikkeling van een toerisme-industrie”, zegt de politicus John van Coblijn aan Dagblad Suriname. Sinds de inbeslagname van de 19,5 miljoen euro door Nederlandse autoriteiten in april is de eurokoers bij de cambio’s gekelderd naar gemiddeld SRD 7,80 voor een euro. Vorig jaar schommelde dit nog rond de SRD 9. Suriname wordt nu minder aantrekkelijk voor Europeanen. De kans is volgens Van Coblijn groot dat toeristen, waaronder het grootste deel Nederlanders, binnenkort zullen uitwijken naar andere landen. Hij roept De Nationale Assemblee op om serieus te kijken naar het beleid dat door het ministerie van Financiën wordt uitgestippeld.
Ontslag Gersie legt geen zoden aan de dijk
De politicus voert aan dat een lobbycampagne om Glenn Gersie, president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), met ontslag te sturen, nu geen zoden aan de dijk zal zetten, omdat juist door toedoen van de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, er geen evenwicht is tussen de koersverhouding en de hoge winkelprijzen. “Het is niet nu alleen dat ik weet dat die minister van Financiën op gespannen voet leeft met de president van de Centrale Bank. Deze man duldt geen kritische kanttekeningen. Er moet fel tegen hem worden gezegd: ‘de huidige financiële problemen in het land zijn dankzij zijn handelingen’. Hij heeft onverstandig gehandeld door waardeloos geld de samenleving in te pompen, waardoor wij nog steeds een moordende wisselkoers hebben die de samenleving zoveel problemen oplevert. Zijn prognoses komen vaak genoeg ook niet uit”, aldus de politicus
Geen reden dat banken extra transactiekosten voor euro’s vragen
De kwestie van het in beslag genomen geld is vorige week ook aan de orde gesteld in De Nationale Assemblee. Echter, de regering heeft tot nu toe nagelaten antwoord op gestelde vragen te geven. Intussen wordt de samenleving geconfronteerd met verschillende maatregelen die door banken worden genomen. Voor transacties die in vreemde valuta gedaan worden, betaalt men een bepaald percentage als transactiekosten. “Deze kwestie speelt sinds april, maar nu pas komt men opdagen. Ik vraag mij af hoe er niets wordt gezegd, terwijl sommige banken van het volk eisen dat zij een soort belasting betalen. Er is absoluut geen reden voor de banken om dit soort bedragen te vragen. Dit mag in feite ook niet zonder goed overleg met de overheid. De samenleving moet niet opdraaien voor fouten van de banken. Dat de minister van Financiën niets in het parlement hierover zegt, geeft gewoon aan dat het recht van de sterkste geldt op dit moment.” Van Coblijn vindt dat deze geinde belasting van lokale banken in handen moet komen van de overheid, waardoor dit gebruikt kan worden om bestemmingsontwikkelingen te financieren.
Faisel Rasoelbaks

error: Kopiëren mag niet!