DA’91: ‘Wijziging kiesstelsel middels referendum’

Het adagium van DA’91 is dat “de uitspraak van het volk bindend is voor de totstandkoming van het politiek bestuurlijk systeem en volksvertegenwoordigende lichamen”. Zo vertolkt voorzitter Angelic Alihusain-del Castilho het standpunt van haar partij. Met betrekking tot de procedure voor wijziging van het kiesstelsel is de partij duidelijk. De wijziging van de Kieswet waarbij een 2/3 meerderheid vereist is, zoals vervat in de grondwet (artikel 60), dient door middel van een referendum aan het Surinaamse volk voorgelegd te worden ter goedkeuring. Voorzitter Alihusain –del Castilho is van mening dat vanwege het wantrouwen dat deze regering gewekt heeft naar de gemeenschap en om het algemeen, politiek opportunisme van een zittende coalitie te neutraliseren, zij deze opvatting huldigt.
Zij geeft verder aan de partij meer rechtvaardigheid in het stelsel wenst, zodat het gewicht van stemmen uit elk district dichterbij komt dan nu het geval is. Kortom streeft DA’91 naar een zo evenredig mogelijke vertaling van stemmen naar het aantal zetels, zodat de landelijke evenredige vertegenwoordiging steviger tot uitdrukking komt.
Met betrekking tot de rechtstreekse verkiezing van een president is de partij ook helder: geen rechtstreekse verkiezing van de president, omdat onder andere de machtsbron van het volk niet meer bij DNA ligt, maar bij de president. Stelt u zich voor dat de huidige president de absolute macht krijgt. Voorts is het ook zeer wenselijk dat er beperkingen op het aantal ambtstermijnen van een president worden vastgesteld in de wet.
Voorzitter Castilho vindt verder dat er geen beperkingen opgelegd mogen worden aan partijen, die alleen dan wel in combinatieverband, de verkiezingen in willen. Elke keuze heeft zijn voor- en nadelen, echter is vrijheid, ook in keuze, één van de beginselen van de partij die zij niet wenst op te geven. DA’91 heeft ook graag dat de wijzigingen van de Kieswet, zoals vervat in de grondwet (artikel 60) van het huidig kiesstelsel, pas na de eerstvolgende algemene verkiezingen van kracht zijn. Dit is van belang om alle schijn dat politiek opportunisme ten grondslag ligt aan de doorvoering van wijzigingen, uit de wereld te helpen. DA’91 heeft bij de commissie haar nota gedeponeerd en met nadruk gesteld dat zij daarin niet volledig is geweest, maar de hoofdlijnen van haar standpunten met betrekking tot wijziging van de kieswet tot uitdrukking heeft gebracht.

error: Kopiëren mag niet!