Maandag 25 maart 2019

Curtis Hofwijks, op het oude vlaggenplein

Curtis Hofwijks, op het oude vlaggenplein

“Ik ben hier om mijn verontschuldiging aan te bieden. Ik heb mijn persoonlijke frustraties op de voorgrond geplaatst. De issues waar het om zou moeten gaan, hebben daaronder gelden. In mijn positie zou ik er beter bewust van moeten zijn, hoe de samenleving naar mij kijkt. Er is een vergrootglas. Ik heb er onvoldoende rekening mee gehouden.” De woorden van Curtis Hofwijks, gisteren op het oude vlaggenplein.
Hij zat met een bord met het opschrift ‘SORRY’. Daarnaast de namen van (SME) Suriname, (Immie) Lens, Maisha (Neus), Samuel (Jabini) en Priscilla (Dawsa).

Hofwijks had het over uitspraken in de media en op social media. “Over de wijze waarop ik onder andere Immie Lens ten schande heb gezet, zijn fouten heb uitvergroot en publiekelijk aan de schandpaal heb genageld. Dat is niet de persoon die ik wil zijn. Ik wil een persoon zijn die elk individu inspireert om het beste uit zichzelf te halen. Daarin heb ik de afgelopen periode gefaald”, zegt Hofwijks.
Hij meent dat dit het leven is, waarin er fouten worden gemaakt, en mensen ook verplicht zijn om te leren uit de fouten. Tot de conclusie van verkeerd hebben gehandeld, kwam Hofwijks nadat de spiegel voor hem werd gehouden. Hofwijks hoopt dat de verontschuldiging aanvaard wordt en jongeren en ouderen zich weer kunnen richten op de issues van het land. Dit, in plaats van op persoonlijke frustraties. “Soms is de waarheid niet het belangrijkste, maar hoe je ermee omgaat. Soms is nederigheid de betere weg”, meent Hofwijks.

De politiekactivist stelt enkele van de opgesomde namen al privé te hebben gesproken. Hij vindt het op zijn plaats, en indien daartoe de behoefte ook bestaat, na de openbare verontschuldiging dat met de rest van de mensen ook te doen.

Zijn handeling werd op social media door enkelen op prijs gesteld, terwijl anderen het niet nodig achtten. “Natuurlijk zijn er van die vrienden die je altijd gelijk zullen geven of blijven verdedigen ook als je een beetje ernaast zit. Goedkeuring van vrienden is waardevol. Maar krachtiger is het respect verdienen van een tegenstander”, schreef Hofwijks een uur na zijn vertrek van het plein op Facebook. “Ik moet vandaag zoals het mij thuis en in de gemeente is geleerd netjes de verontschuldigingen van Curtis Hofwijks accepteren. Ik doe dat met een blij hart, omdat neks no moro hatie dan valse beschuldigingen”, schreef Lens een uur na Hofwijks zijn verontschuldiging op Facebook. Hij accepteerde de ‘SORRY’ van Hofwijks.

Maisha Neus reageerde op haar Facebookstatus met: “Broeders en zusters vechten wel eens. Maar ze maken het ook weer goed. Eenheid en verbondenheid zal niet over een nacht komen, maar zolang we gezamenlijk uit onze fouten leren, blijven communiceren en de nadruk blijven leggen op het geen ons verbindt in plaats van onze verschillen, dan komen we iedere dag een stapje dichterbij dat gezamenlijk doel.”
Dawsa schreef: “Soms hou je zoveel van je land dat je boos wordt of verkeerd handelt wanneer je ziet dat dingen fout gaan! We leren allemaal! Ook ik leer vandaag weer iets bij!” Jabini zijn reactie: “Oprechtheid, vastberadenheid, begrip en een duidelijk doel zijn nodig om Suriname vooruit te brengen en te redden van corruptie, misdaad en twijfel in ons politiek leiderschap. Maisha Neus en Curtis Hofwijks zien dit in. Kijkt u goed Suriname, zo ziet de toekomst eruit!”

Hofwijks is ook deel van een politieke partij in oprichting. Gisteren werd op social media ook een link gemaakt met zijn handeling en politieke stunts. “Je kunt mensen niet kwalijk nemen. Iedereen heeft een eigen mening en gedachten. Politiek is nooit mijn drijfveer geweest om mij te gedragen. Ik heb ook niet de politiek gebruikt als drijfveer om te beginnen te protesteren. Dit is iets persoonlijks”, aldus Hofwijks.

Kavish Ganesh