Woensdag 13 maart 2019

1 Curaçao en Sint Maarten willen toetreden tot CaricomDe Caribische eilanden Curacao en Sint Maarten hebben het lidmaatschap van de Caribbean Community (Caricom) aangevraagd. Dat is naar voren gekomen tijdens de 29ste Inter-Sessional Meeting van de Caricom staatshoofden in Haïti. Daar de Caricom ook een expansiebeleid voert, is secretaris-generaal Irwin LaRocque gemandateerd om de gesprekken met deze twee Nederlandse overzeegebieden aan te vangen. Het gaat om een Associate Membership waarover er gesproken zal worden.

Verder hebben ook de Franse overzeegebieden in het Caribisch Gebied, te weten Guadeloupe, Martinique en Frans-Guyana een verzoek gedaan voor toetreding tot de Caricom.

LaRocque gaat alvast de verzoeken van Curaçao en Sint Maarten in behandeling nemen. Hij gaat voeling houden wat deze twee eilanden verwachten van hun Associate Membership, terwijl hij ook zal voorhouden wat de voordelen voor de Caribische gemeenschap kan zijn met deze relatie.

Associate Membership geeft een lid niet alle rechten, zoals een Afiliate Membership (volwaardig lidmaatschap) heeft. Onder andere zal zo’n lidland geen stemrecht hebben bij besluiten in Caricom-verband.