Consumenten willen zelf controle uitvoeren

Consumenten hebben aangegeven zelf controle te zullen uitvoeren ten aanzien van prijzen in de winkels. Dat werd als voorstel aangedragen door consumenten tevens leden van de Consumentenkring Suriname (CKS) tijdens de discussieavond op 20 oktober 2016 ten kantore van de Consumentenkring. De consumentenorganisatie had een discussieavond georganiseerd om te praten over de stijgende prijzen in de winkels, terwijl de koers al geruime tijd aan het dalen is. De bedoeling was met oplossingen te komen, die de Consumentenkring zal presenteren aan het ministerie van Handel en Industrie (HI), belast met controle en het beleid ten aanzien van de winkeliers en importeurs. Consumenten waren met betrekking tot laatstgenoemde niet te spreken over de manier hoe HI controle uitoefent op winkeliers. Velen waren van mening dat het controlemechanisme van de overheid dood is. Vandaar dat er is aangedragen dat consumenten zelf in hun wijken vergelijkingen gaan maken met betrekking tot producten en zelf de prijzen van bepaalde producten zullen presenteren.
Albert Alleyne, voorzitter van CKS, gaf aan zelf ook gesproken te hebben gehad met twee grote importeurs in Suriname, die hem hebben gezegd dat de hoogte van de douanekoers ervoor zorgt dat zij de prijzen omhoog moeten houden en dat zij geen invloed hebben hierop. De CKS-voorzitter gaf aan niet helemaal eens te zijn met hun logica, omdat hij van mening is dat de douanekoers in principe al vanaf het begin berekend wordt. ‘Gaat de dollarprijs omlaag dan moet de prijs ook omlaag gaan. Hoe de prijzen er nu uitzien, is ronduit schandalig.’ De Consumentenkring heeft met de resultaten van een onderzoek, dat vorig jaar september is uitgevoerd, een vergelijking gemaakt met de prijzen zoals die nu zijn en heeft dit gepresenteerd aan de leden. In een tijdspanne van een jaar zijn bepaalde producten met meer dan 100% gestegen. Enkele voorbeelden zijn onder andere Blue Band boter, die van SRD 3.45 naar SRD 7.55 (119%) is verhoogd. Een van de producten die abnormaal is gestegen, is knoflook die van SRD 7.20 is gegaan naar SRD 24.60 (242%). Ook de prijzen van bouwmaterialen, waaronder cement, zijn omhoog gegaan met ongeveer SRD 33.50 naar SRD 77.90. Alleyne stelde dat er iets hieraan gedaan moet worden, anders blijft men hiermee doorgaan. Tijdens de discussie zijn er serieuze kanttekeningen geplaatst op de manier hoe importeurs de prijs van bepaalde producten bepalen. Er zijn namelijk vaste invoerrechten vastgesteld die per item verschillen. Wat de importeur echter kan doen, is de factuur van zijn aankoopprijs veranderen. “Dat is echter ook een stukje controle dat op het bord van de Economische Controledienst valt”, werd gesteld.
Uiteindelijk kwam men tot de conclusie dat de winkelier ook niet veel kan doen ten aanzien van de prijs. De importeur is degene die de prijs bepaalt. Enkelen in de zaal hebben aangegeven meegemaakt te hebben dat bij een levering de leverancier de opdracht geeft aan de winkelier om een bepaalde prijs te hanteren. Consumenten zijn van mening dat er in dit kader een goede overeenkomst gemaakt moet worden tussen importeurs en het ministerie. Het ministerie zal zijn controlesysteem moeten opvoeren. CKS-voorzitter Albert Alleyne heeft aangegeven deze punten en eventuele oplossingsmodellen te zullen presenteren aan HI en dat er samen gekeken zal worden met het bedrijfsleven en HI om een oplossing te brengen hierin.

error: Kopiëren mag niet!