Coalitieleden willen geen namen bij salarisreeks toppers staatsbedrijven

Binnen De Nationale Assemblee (DNA) zijn er donderdag hevige discussies ontstaan met betrekking tot het bekendmaken van namen, salarisreeksen, emolumenten en leningen van directieleden, RvC-leden en managers van staatsbedrijven. Uit de ingediende stukken van vicepresident Ashwin Adhin is reeds bekendgemaakt dat toppers binnen de NV Energie Bedrijven Suriname (NV EBS) en Staatsolie torenhoge bedragen en emolumenten toucheren. Zoals bekend verdient de algemeen directeur van EBS SRD 35.000 per maand. Bij Staatsolie verdient een superintendent minimum SRD 10.600 en maximum SRD 19.800, laagmanagers SRD 15.000 tot SRD 27.000, hoogmanagers SRD 18.000 tot SRD 37.000. De president directeur van Grassalco, Sergio Akiemboto, toucheert SRD 21.000 maandelijks en maakt aanspraak op twee maanden vakantie.
NDP-assembleelid Rabin Parmessar, die tevens directeur is van de EBS, vindt dat het niet verstandig is om selectief informatie van bepaalde bedrijven bekend te maken. Het kan volgens hem een lawine aan opmerkingen vanuit de samenleving creëren alsof alleen die kleine groep bedrijven een bepaald salarishoogte heeft. Wat hij wil, is dat de salarisstructuur en functies worden aangegeven en hiermee namen worden weggelaten. Hiermee wordt de privacy van mensen niet geschaad. Alles moet per functie gebeuren, zodat het uit de sfeer van namen wordt gehaald. “Het is moreel ethisch onverantwoord”, stelde Parmessar. Hij werd in zijn betoog ondersteund door collega Amzad Abdoel, die zelf voorstelde de informatie mee te nemen naar een comité generaal, waar alles achter gesloten deuren kan worden besproken.

“Niet gediend met informatie van tuinman die een wasmachine moet aflossen bij Savers Paradise”

Assembleelid Mahinder Jogi hekelt het feit dat de vicepresident informatie op dusdanige manier heeft ingediend, waardoor het echt een graaiwerk is om salarissen van toppers en de kleine man te onderscheiden. “Wij zijn niet gediend met informatie van de tuinman die een wasmachine moet aflossen bij Savers Paradise. De vp neemt het niet nauw met datgene dat in het parlement wordt gevraagd. De regering moet ons niet opzadelen met informatie die niet relevant is voor DNA”, stelde Jogi. De parlementariër zegt aan Dagblad Suriname dat hij een algemeen beeld van de situatie heeft gevraagd. “Welke zijn de wurgcontracten? Dat is wat de samenleving wil weten. Wij willen de salarissen en privileges van staatsbedrijven weten. Hoeveel dienstauto’s mogen ze naar huis brengen wanneer zij met pensioen gaan?” Volgens Jogi is de situatie in het land precair en blijft het steeds erop lijken dat parastatale een koninkrijk zijn geworden van de directies. “De lusten zijn voor hun, maar de lasten blijven voor het volk.” Jogi zegt dat hij duidelijk moeite heeft dat de coalitie richting een comité generaal met deze informatie wil gaan om zodoende de vicepresident in bescherming te nemen. De bedoeling van de openbare vergadering heeft volgens hem de bedoeling om de samenleving deelgenoot te maken over de beraadslagingen, zodat de samenleving ook kan beoordelen. Hij ziet geen enkele reden voor een comité generaal, omdat het niets betreft dat de nationale veiligheid aangaat. “Niet voor elk wisje wasje ga je in een comité generaal”, aldus Jogi.

“Misiekaba door de mand gevallen”

Jogi vindt dat NDP-fractieleider André Misiekaba, die eerder flink erop inhaakte dat Staatsolie op de operatietafel moest, door de mand is gevallen. “Hij praat niet consequent en wil selectieve informatie.” De VHP’er vindt dat de regering en coalitie tegen openbaarheid is van bestuur. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft het parlement uiteindelijk toestemming gevraagd om de griffie de ruimte te geven de ingediende stukken goed te sorteren. Zij zelf vond dat de ingediende stukken van een aantal bedrijven op een onoverzichtelijke wijze was ingediend. “Wij willen de salarissen en emolumenten van de top, het management en de RvC. Ook eventuele leningen moet duidelijk zijn”, aldus Simons.
FR

error: Kopiëren mag niet!