Vrijdag 20 april 2018

Clyde Ford

Clyde Ford

“Soms zijn het emoties die mensen leiden. Dat is jammer. Peneux is geen ondeskundige man. Hij is deskundig op zijn vakgebied. Hij maakt toch het verschil om het onderwijsbeleid te kunnen uitvoeren en met vernieuwingen te komen”, zo reageert Clyde Ford, voorzitter van The Positive Movement Suriname (PMS), op de eis van de Bond van Leraren en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname om minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur te bedanken. “BvL en ALS zullen een reden zoeken, omdat zij Peneux niet willen. Ik denk positief. Ik weet niet als wij ons op dit niveau nog bezig moeten houden met brokobana spelen”, stelt Ford.

Ford is wel van mening dat de minister zichzelf zou moeten beheersen. Om te voorkomen dat zijn emoties uitspatten, zou de minister in de toekomst bijvoorbeeld zijn voorlichtingsafdeling aan het werk kunnen zetten om de samenleving te informeren over de ontwikkelingen. “Zo doe je het niet. Hij heeft wel zijn verontschuldigingen zijn. Ik denk dat hij best wel door heeft dat dit niet goed te praten is”, merkt Ford op. Ford zou niet willen zeggen dat de kous af is. De president zou de bewindsman moeten aanspreken, maar hij denkt ook niet dat Peneux zelf slecht is als minister. Aan de manier waarop hij reageert op zaken, moet hij wel gaan werken. “Als hij te zwak is daarvoor, hebben wij een andere situatie”, meent Ford. De mister heeft het volgens Ford best wel door dat de samenleving bepaalde zaken niet zal accepteren.

Over de eis van de onderwijsbonden zelf, heeft Ford het volgende te zeggen. “Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer de mister aftreedt, wie komt in zijn plaats? Dan krijg je weer een situatie zoals je nu hebt bij het ministerie van Justitie en Politie. Wij klagen dat wij geen geld hebben, maar een nieuwe minister kost ook geld”, meent hij. ‘Sommige mensen’ zijn volgens Ford ‘mediageil’. Hij noemt hierbij het voorbeeld van Wilgo Valies en enkele ministers. Echter is naar zijn oordeel ook van belang dat men weet om te gaan met de pers. “Wanneer je een microfoon ziet, zeg je van alles en zet je jezelf in de problemen”, aldus Ford. Als voorzitter van The Positive Movement Suriname wenst Ford de samenleving op het hart te drukken dat er liever gekeken wordt naar ‘opbouwende en positieve beginselen’.

Kavish Ganesh