Maandag 18 juni 2018

De onderwijzeres Ma leerde de aanwezigen groeten in het Chinees (foto: Jaswant Gajadien)

De onderwijzeres Ma leerde de aanwezigen groeten in het Chinees (foto: Jaswant Gajadien)

Het Confucius Instituut (CI) is een wereldwijde door de Chinese overheid gefinancierde non-profitorganisatie, die als doel heeft kennis over de Chinese taal (Mandarijn) en cultuur te verspreiden en de culturele banden tussen China en andere landen te versterken. Er zijn honderden Confucius Instituten over de hele wereld. Confucius Instituten zijn opgezet als samenwerkingsverbanden tussen een Chinese en een buitenlandse instelling voor hoger onderwijs.

In Suriname is medio februari in samenwerking met de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus) een CI opgezet. Precies een maand hierna, afgelopen zaterdag, hield CI-Suriname een opendag in de University Guesthouse in verband met de komende cursussen. Preetema Jong A Lock-Pahladsing, directeur van CI-Suriname, gaf in het kort even weer wie Confucius was en wat het CI doet. Volgens haar wordt er door het CI ook lessen en trainingen verzorgt aan leraren, terwijl er HSK-examens, vaardigheidstesten in het Chinees, afgenomen zal worden. Ze kondigde aan dat de eerste cursussen rond mei van start zullen gaan. ‘De lessen zullen op de campus van Adekus verzorgd worden. We hebben al een lokaal ter beschikking. Indien de belangstelling groter is, kunnen we uitbreiden’, zegt ze.

Professor Jin van de Zhejiang Sci-Tech University (ZSTU) is de counterpart van Jong A Lock-Pahladsing vanuit de overkoepelende CI-organisatie. Hij legde uit dat Chinese taal en cultuur onderdeel zijn van één van de oudste beschavingen in de wereld. Suriname heeft in de afgelopen 40 jaar een heel sterke band ontwikkeld met China, vooral op economisch gebied. “Je kunt gerust stellen dat 10% van de bevolking hier uit Chinezen bestaat”, zei Jin. Volgens Jin moet je het semester Elementary Chinese 1 gevolgd hebben, om het tweede semester Elementary Chinese 2 te volgen. ‘Zo kan je verder gaan. Er is door China ook beurzen ter beschikking gesteld op academisch of master niveau. Deze kunnen variëren van 3 jaar tot 3 maanden.’

Zowel Jin als Jong A Lock-Pahladsing geeft aan dat er een fee geheven zal worden voor deelname. “Er is nog geen bedrag vastgesteld, maar je kan denken in de buurt van SRD 300”, zegt Jong A Lock-Pahladsingh voorzichtig. Jin geeft aan dat als het gratis is, je de eerste week een volle zaal zal hebben en daarna het steeds minder wordt. “Voor de elementaire cursussen is er geen diploma, maar dat legt een basis om verder te gaan studeren op wetenschappelijk niveau”, zegt hij. De lessen zullen twee keer per week verzorgd worden.

Tijdens de opendag heeft een van de leraren, mevrouw Ma, een korte introductieles verzorgd. Op een luchtige manier leerde ze de aanwezigen groeten in het Chinees. ‘Ni hao’ (hoe gaat het). De belangstelling van deze opendag was goed te noemen. De aanwezigen konden hun naam opgeven indien ze in de lessen geïnteresseerd zijn.

Jaswant Gajadien