Centraal busstation Ondrobon complexe zaak

Frontfoto 3De werkzaamheden in verband met de inrichting van het wegvak gelegen tussen de Zwartenhovenbrugstraat en Fred Derbystraat, bekend als Ondrobon, aan de Dr. Sophie Redmondstraat als centraal busstation, vorderen. Tijdens een discussie in Grun Dyari werd de rompslomp rond het openbaar vervoer besproken. “De werkzaamheden duren te lang”, werd aangehaald. De bal werd teruggekaatst: “Het zou kunnen zijn dat de regering eraan zit te frunniken, kan de moni no de, maar het is ook waar, dat a gron mus stampu. Het fundament van het busstation moet sterk zijn om het gewicht van de honderden bussen te dragen, die er dagelijks gebruik van zullen maken. Door de bewerkte grond enige tijd te laten liggen, zorgt de werking van de natuur ervoor dat de grond wordt aangestampt en het fundament compacter wordt.” Met enige trots werd naar voren gebracht dat Ondrobon als centraal vertrek van bussen dateert uit het tijdperk van president Venetiaan. “De middelen daarvoor waren al gereserveerd”, werd betoogd. Deze gedachten werden voorgehouden aan oud-directeur Romeo Simons van het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB). Hij beschouwde wat naar voren is gebracht door de ‘denkers’ als ‘zaken die spelen’.
Verbeteren openbaar vervoer niet los van totale stadsontwikkeling
Volgens Simons is de complexe ordeningen van het openbaar vervoer slechts een onderdeel van de veel grotere noodzaak, namelijk ordening van de binnenstad en de stadsontwikkeling in goede banen leiden. “Het kanaliseren van het openbaar vervoer kan niet los gezien en uitgevoerd worden van de totale stadsontwikkeling. Het centrale busstation is onderdeel van de ordening van de binnenstad. Het centrum van de hoofdstad is verstopt. De trottoirs zijn parkeerhavens geworden waar voetgangers kronkelen tussen willekeurig geparkeerde voertuigen en gedwongen zijn om van de rijweg gebruik te maken met gevaren alle van dien.”
Degelijke voorzieningen
Bij de ordening van het openbaar vervoer wordt ruim aandacht besteed aan de vlotte doorstroming van het verkeer. Het zal niet blijven bij de inrichting van Ondrobon als busstation, bij het werk behoren ook de omgeving van de Maagdenstraat en de Heiligenweg. Ondrobon zal het best kunnen dienen als busstation, vertrek- en eindpuntpunt waarvandaan op gezette tijden de bussen vertrekken en routes worden geleid langs de Maagdenstraat en verder naar de respectievelijke bestemmingen. Het is een vereiste dat er degelijke voorzieningen als bushaltes, bushokjes en dergelijke worden geplaatst om wanorde te voorkomen. De chauffeurs en passagiers moeten ertoe gebracht worden, desnoods met zware sancties, bij de bushalte te stoppen en in en uit te stappen. Niet zoals het nu gebeurt, waarbij chauffeurs en passagiers, stoppen en in- en uitstappen waar het ze goed uitkomt. Het is nodig dat er ruimten worden gecreëerd voor taxi’s en vrachtvervoerders. Een adequaat stationsgebouw, van waaruit het station beheerd kan worden, en andere opstallen zijn van groot belang. Zo zijn er nog veel meer details die komen bij kijken en verwerkt moeten worden.
HD

error: Kopiëren mag niet!