Buurtbewoners luiden noodklok: “Situatie vuilstortplaats Ornamibo erger dan ooit”

De onhygiënische situatie op de vuilstortplaats Ornamibo
De onhygiënische situatie op de vuilstortplaats Ornamibo
“De situatie van de vuilstortplaats Ornamibo is erger dan ooit. Ik woon hier al sinds dag 1 van de vuilstorting, maar nog nooit was de situatie zo erg”, begint buurtbewoner J.M. van de omgeving zijn relaas tegenover Dagblad Suriname, die vorig week op oriëntatie uitging naar Ornamibo. “Het vuil wordt nu helemaal voorin gedumpt, nauwelijks 200 meters vanuit de Martin Luther Kingweg. De asfaltweg die naar binnen gaat, is ook helemaal kapot, doordat de bulldozer het vuil vanuit de straat wegkrabt. Het vuil wordt door de vrachtwagen op de asfaltweg gedumpt en vandaar uit verder verwerkt. De enorme stank en vliegenplaag blijven de ergste problemen hier”, vertelt de bewoner. Elk dag wordt aan de vooravond vuil verbrand op de stortplaats. “Ik heb jaren geprotesteerd, de weg gebarricadeerd, langs geweest bij de dc, Nimos, OW-minister, DNA-leden, dr-leden, rr-leden, BO-kantoor, niemand en niets heeft geholpen. Maar ik blijf doorgaan. Niet voor mezelf alleen, maar ook voor de bewoners die in deze omgeving wonen”, zegt J.M.
Geen verwerking vuil
“De Parakreek is helemaal vervuild. Het vuil wordt door de bulldozer gewoon naar achteren gestoten, waarbij een deel in de kreek terechtkomt. Nimos had het jaren geleden al bevestigd dat het water van deze kreek vervuild is. Het wordt maar erger”, zegt J.M. Hij adviseert de redactie van Dagblad Suriname om in de vooravond langs te komen op de vuilstortplaats. “Dan zie je wat voor troep hier gedumpt wordt. Afval van slagerijen vooral maken de zaak helemaal onhygiënisch. In de late middag wordt er gedumpt en dat blijft op straat liggen. Pas de volgende ochtend wordt die verwijderd. De vuilverwerking vindt ook niet adequaat plaats. De bulldozer maakt gewoon een berg van bijna 3 meters. Er wordt geen zandlaag erover gedaan om het vuil af te dekken. Daarom stinkt ook alles. Tingi fowru’s hebben vrij spel hier. Vroeger kon je je vuil zeker een kilometer naar binnen brengen, nu is de weg na 200 meters dicht met vuil. Je moet noodgedwongen voorin dumpen”, zegt J.M.
Last buurt
Dagblad Suriname bracht ook een bezoek aan de Bamboelaan, een weg die achter de vuilstortplaats loopt. Het eerst wat opvalt, is de enorme stank. “Ruik zelf hoe erg het is. We leven al 20 jaar met deze geur. Hoe gezond is het. Vandaag hebben we een dienst thuis met een pandit. De vliegenplaag is enorm. Het verstoort de hele dienst. Maar we hebben geen andere keus”, zegt D.R., die aan de Bamboelaan woont. Er zijn een paar nieuwbouwwoningen in de weg. De daken van deze huizen zijn een standplaats voor tingi-fowru’s. Zeker 30 zitten op een van de daken. “Ze laten alle troep achter. Het nieuwe dak van de buurman is heel veel beschadigd”, wijst D.R. aan. Even verder rijden brengt je naar de Ebbenhoutweg en Essenhoutweg. Hier is de situatie nog erger. De enorme bergen vuil is op tientallen meters afstand van deze woningen. De redactie deed ook het Krishnasingproject aan te Vredenburg. Daar was de rookontwikkeling en stank die door de vuilverbranding ontstond, duidelijk waar te nemen en te ruiken. “Dit maken we elk dag rond 18.30 uur mee. Alle troep moeten we noodgedwongen inademen”, zegt een bewoner van dit project.
Extra machines
Claudia Maatsen, hoofd van de afdeling Vuilophaal en Verwerking (VOV) van het ministerie van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C), zegt dat er binnenkort weer gestart wordt met het afdekken van het vuil met zand. “Het vuil kan door de slechte wegen niet tot naar achteren gedumpt worden. Daarom hebben we nu extra machines ingezet om het vuil naar achteren te stoten en te verwerken. Het ministerie is continu bezig om de situatie daar aan te pakken. Zodra het ietwat minder regent, worden de wegen aangepakt en kan men weer naar achteren om te dumpen. Hierdoor zullen de bewoners van de omgeving geen last meer hebben”, zegt het afdelingshoofd van VOV. Maatsen geeft aan dat de verbrandingen op de vuilstortplaats niet door VOV worden gedaan, maar door de rapers die op deze stortplaats actief zijn. “Overal in de wereld heb je rapers, nergens kan je ze stoppen. Ze leven van het vuil. Wij hebben ze diverse keren gewaarschuwd om niet te verbranden, maar ze geven geen gehoor hieraan”, aldus Maatsen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!