Bruggen tussen Tibiti en Apoera gesloten voor zwaar transport

De bruggen tussen Tibiti en Apoera worden vanaf vandaag afgesloten voor zwaar transport. De afdeling Bruggen van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) is van plan om inspecties uit te voeren op zeker 6 bruggen. “Wij zullen kijken naar de mankementen en wat er gedaan moet worden. Natuurlijk moet men weten dat als die activiteiten hebben plaatsgevonden, het ministerie die aanpak heeft gedaan. Het leidt vervolgens zeker wel naar scherpere acties”, zegt OWT&C woordvoerder Raul Swedo.
Het ministerie (waaronder Wegenautoriteit) en de politie zijn volgens Swedo al drukdoende met het uitvoeren van acties bij vooral zwaar transport. Overtreders worden inmiddels al beboet. “Die operatie is er al. Wat wij willen doen, is de acties verscherpen”, zei Swedo. Aan de hand hiervan heeft OWT&C gemeend om haar huiswerk alvast te maken. De OWT&C-woordvoerder deed deze uitspraken langs de Afobakaweg op het moment hij zelf moest waarnemen hoe een overbeladen houttruck over de weg reedt.
De brug over de Falawatrakreek in bestuursressort Kabalebo is onlangs voor een deel ingestort. Dit is mogelijk te wijten aan een truck overbeladen met houtblokken. Deskundigen van het ministerie van OWT&C zijn nog bezig met het onderzoek naar de oorzaak. Vanwege het verdere instortingsgevaar is de brug per onmiddellijke ingang tot nader order afgesloten.
In de afgelopen twee maanden is dit de derde brug die in beeld kwam. Eerst was het de Saronbrug, die moest worden afgesloten vanwege zware schade, vervolgens de Wijdenbschbrug die vanwege een aanrijding voor enkele uren ook was uitgeschakeld voor alle verkeer. Aan het eind van de dag rest er alleen maar schade, die in de meeste gevallen door de belastingbetaler moet worden betaald. Het is nog steeds niet bekend hoe de overheid om zal gaan met het verhalen van de kosten die zijn gemaakt bij de reparatie van de Saronbrug ( SRD 310.000). Een iets ouder voorbeeld van zware schade waar de belastingbetaler volledig moest inkomen, is de Carolinabrug. De oude Carolinabrug werd op een nacht in oktober 2007 aangevaren door een zandboot, waarna een gedeelte van de brug in de rivier terechtkwam. Na de aanvaring volgde een juridische strijd over wie de schuldige is. Het Nederlandse adviesbureau Adonin bracht een rapport uit, waarin staat dat de Carolinabrug niet deugdelijk gebouwd was. Nader onderzoek zou de constructiefouten aan het licht brengen. Openbare Werken stelde zich niet aansprakelijk, het aannemingsbedrijf Van Kessel en Rudisa NV, zijnde de eigenaar van de boot, ook niet. De oversteek werd sindsdien tot en met de opening van de nieuwe brug door een ponton verzorgd. Een langdradige en niet altijd betrouwbare onderneming. Een nieuwe brug heeft uiteindelijk ruim Euro 25 miljoen gekost. De oorzaak van de aanvaring is ‘nog steeds niet bekend’.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!