Maandag 18 februari 2019

1Brand vuilstortplaats Ornamibo vermoedelijk door raper gestichtDe brand op de vuilstortplaats Ornamibo is door een raper gesticht. Dit zegt Claudia Maatsen, hoofd van de afdeling Vuilophaal en Verwerking (VOV) van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), aan het Nationaal Informatie Instituut (NII). “Als bij politieonderzoek blijkt dat de brand opzettelijk is gesticht, zullen er maatregelen getroffen worden tegen betrokkene. Vanuit het ministerie zal er verder gekeken worden hoe om te gaan met de situatie van de rapers bij de vuilstortplaats”, zegt Maatsen. Aan Dagblad Suriname zei Maatsen in juni 2018 dat de verbrandingen op de vuilstortplaats niet door VOV worden gedaan, maar door de rapers die op deze stortplaats actief zijn. “Overal in de wereld heb je rapers, nergens kan je ze stoppen. Ze leven van het vuil. Wij hebben ze diverse keren gewaarschuwd om niet te verbranden, maar ze geven geen gehoor hieraan”, zei Maatsen.

1,5 hectare vuil staat in brand
Intussen heeft OWT&C een dam opgeworpen, zodat de brand zich niet verder verspreidt. Op dit moment staat 1,5 hectare vuil in brand. Minister Patrick Pengel heeft zich op maandag 08 oktober 2018 georiënteerd bij de stortplaats. Het ministerie heeft maatregelen getroffen om de rookoverlast voor de mensen in de omgeving te minimaliseren. De brandweer wou een waterpomp inzetten om de brand te blussen, maar bij het transporteren van de pomp naar Ornamibo raakte ze betrokken bij een ongeval. Die operatie is toen niet doorgegaan.

De brand en rookontwikkeling te Ornamibo zijn er nog steeds. De vuilstortplaats ligt in het ressort Domburg van het district Wanica.

Asha Gajadien-Bhagwat