Zaterdag 21 juli 2018

Wendel Jubitana moet een celstraf van 12 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk onder aftrek, uitzitten. Daarnaast moet hij een geldboete van SRD 1000 betalen. Indien hij de boete niet voldoet, dient hij een maand langer in detentie te zitten. Deze verdachte heeft van meet af aan meegewerkt aan het onderzoek. Op zondag 4 juni 2017 heeft hij de Wet op Verdovende Middelen overtreden. Hij had 81 cocaïnebolletjes met een brutogewicht van 1100 gram ingeslikt. Op de luchthaven werd hij door het BID-team staande gehouden, omdat men een anonieme tip binnen kreeg. De verdachte werd gevraagd om een urinetest te doen welke hij ook deed. Het resultaat van de test was positief, waarna de verdachte werd aangehouden.

In deze strafzaak heeft openbare aanklager Reshmi Rathipal een gevangenisstraf van 12 maanden onder aftrek geëist met daarop een geldboete van SRD 1000 subsidiair een maand hechtenis. De verdachte verklaarde dat hij in financiële nood verkeerde en iemand benaderde om hem wat geld te lenen. Die persoon kwam met het voorstel om drugs het land uit te voeren. De verdachte stemde toe en heeft zoals hem is gevraagd de drugs geslikt. Voor een succesvolle drugssmokkel zou hij Euro 4000 ontvangen.

Advocaat Arjan Ramlakhan betoogde in zijn pleidooi dat het in deze zaak een bekennende verdachte betreft. Hij heeft aldoor meegewerkt aan het onderzoek. De verdachte is naar Suriname afgereisd voor zijn zieke moeder. Bovendien is hij voor het eerst in aanraking gekomen met justitie. Ramlakhan verzocht de rechter om de eis van de officier niet mee te willen nemen. Hij verzocht om een deel van de onvoorwaardelijke straf te willen omzetten in een voorwaardelijke straf.

“Het was een zwak moment geweest. Dit ken ik niet, deze persoon ben ik niet. Ik ben maar een mens en heb een fout gemaakt. Ik heb van mijn fouten een les geleerd en heb er veel spijt van”, zei Jubitana heel emotioneel.

Saskia Bandhan