Donderdag 24 januari 2019

Bestuurskundige August Boldewijn ziet geen enkel probleem in het besluit van VHP-assembleelid Krishna Mathoera om van Wanica naar Paramaribo te verhuizen. “Mathoera moet wel weten dat zij door de kiezers van Wanica is gekozen en dat zij de belangen van dat district moet behartigen. Zolang deze regering en parlement aanblijven en zij nog vertegenwoordiger is van dat district, moet zij waar zij ook woont de belangen van Wanica ook blijven behartigen. Het kan nooit zo zijn dat je naar Paramaribo verhuist en niets meer te maken hebt met de mensen van Wanica”, zegt Boldewijn aan Dagblad Suriname. De bestuurskundige benadrukt dat er ook geen enkele regels zijn die de VHP’er beletten om tot de eerstvolgende verkiezingen een andere woonplaats op te zoeken. Een van de vereisten om kandidaat gesteld te worden in een district is dat de persoon minimaal twee jaar daar moet wonen. Boldewijn denkt niet dat het de bedoeling is om het gewicht in de schaal van een politieke partij te leggen door over te stappen van het ene naar het ander district. “Voor de overwinning van een partij tijdens een verkiezing moet je toch wel een behoorlijk aantal duizenden stemmen hebben. De ene stem van de persoon kan niet doorslaggevend zijn.” Overigens vindt de bestuurskundige het onverstandig te stellen dat zowel Mathoera als vicepresident Ashwin Adhin om politieke redenen zijn verhuisd. Hij is van mening dat de verhuizing van een politicus naar een ander district meer in de richting van interne levensomstandigheden moet worden gezocht.

Sterkte VHP in Paramaribo 18.345 stemmen
In Paramaribo sleepten Riad Nurmohamed (1567 stemmen) en Dew Sharman (12.223 stemmen op basis van stemadvies) 2 zetels binnen voor de oranje partij in 2015. De overige VHP’ers, zoals Glenn Oehlers en Kishan Ramsukul, kregen respectievelijk 1.977 om 2.578 stemmen. Het totaal aantal stemmen voor de VHP in Paramaribo toen was 18.345 stemmen.

Mathoera behaalde 2.815 stemmen in 2015
Mathoera, ex-politiecommissaris, stapte na een carrière van 33 jaren bij de politie in 2015 in de politiek en haalde op plek nummer 4 in Wanica een indrukwekkende 2.815 stemmen voor de V7/VHP. De voordracht van Mathoera was toen een grote verrassing voor veel VHP’ers. Over het algemeen werd aangenomen dat Rewti Sietaram en Sharmila Mansaram, nu NDP’er, gekandideerd zouden worden in Wanica. Mathoera maakt zich tijdens deze zittingsperiode in De Nationale Assemblee (DNA) vooral sterk voor de aanpak van de criminaliteit en de bestrijding van drugscriminaliteit. Met haar felle reacties op het regeringsbeleid is zij ook vaker politiek zwaar onder vuur genomen door de regerende Nationale Democratische Partij (NDP).

FR