BoeroeSwing niet meer weg te denken na 10 jaar

Bastiaan de Boer mocht ook oud-Nederlands-international Ruud Gullit ontvangen op zijn praktijk (Collectie Boeroeswing)
Bastiaan de Boer mocht ook oud-Nederlands-international Ruud Gullit ontvangen op zijn praktijk (Collectie Boeroeswing)
Zo zoetjes aan kent een ieder hem in Suriname. Vooral de doorbraak die hij maakt binnen de sportwereld, is niet meer weg te denken. Niet alleen verschillende voetbalclubs en nationale voetbalselectie maken gebruik van de fysiotherapeutische diensten van hem, maar ook de nationale taekwondo en karate selecties, alsook individuele sporters. Binnenkort zal de grootste sportorganisatie ook in zee gaan met ze. We hebben het over de BoeroeSwing Paramedische Praktijk van de fysiotherapeut Bastiaan de Boer. Deze maand bestaan ze 10 jaar en zullen dit heugelijk feit op 22 januari herdenken met een feestje. Maar hoe kwam BoeroeSwing tot stand in Suriname?
Stagiaire
‘Mijn eerste keer in Suriname was in 1997 als stagiaire voor mijn studie Fysiotherapie. In die tijd was het nog geen trend dat er veel stagiaires uit Nederland naar Suriname kwamen’, vertelt De Boer aan Dagblad Suriname. Hij raakte meteen verliefd op Suriname. Na zijn studieperiode kwam hij vrijwel jaarlijks terug en verdiepte zich nog meer in het land. ‘Ik draaide ook heel wat projecten hier’, geeft hij aan. In Nederland vond hij intussen zijn vrouw met Surinaamse roots. Dat maakte dat ze in 2003 besloten iets op te zetten in Suriname. In 2006 was het zover dat hun huis gebouwd was en de praktijk BoeroeSwing kon beginnen op Paramaribo-Noord. Zelf woont hij op Meerzorg, waar hij ook een kleine dependance onderhoudt. Intussen zijn er ook filialen te Nickerie en Ellen. De naam Boeroeswing is afgeleid van zijn naam De Boer en Swing staat voor de bewegingen die men maakt in het dagelijks leven.
Allerlei diensten
BoeroeSwing biedt allerlei diensten aan. Van fysiotherapie tot trainingen, lezingen, topsportbegeleiding enzovoorts. “Ik ben begonnen met mij als enige werknemer en 0 klanten. Nu heb ik er 30 werknemers, waaronder 6 fysiotherapeuten. Ook voor bedrijven worden er trainingen en sessies verzorgd, terwijl revalidatie ook een onderdeel is van zijn praktijk. De Boer deed ook een tv-fitnessprogramma Sranan Lus ‘A Skin, dat toen onder de overheid viel. Maar dat project is door gebrek aan financiën gestopt. ‘We willen onze diensten zo breed mogelijk in de maatschappij aanbieden’, zegt hij.
Topsport
Daar De Boer zelf een sportachtergrond heeft, hij was topatleet in Nederland, is hij ook beland in de fysiotherapie binnen de sport. Onder andere de nationale voetbalselectie van Suriname mag van zijn diensten genieten. Ook de Taekwondo en Karate Associatie worden gediend door zijn organisatie op het gebied van fysiotherapie en Stength & Conditioning. De Boer doet ook aan topsportbegeleiding. Zo had hij voor de Olympische Spelen onder andere de Olympians Yigal Kopinsky en Sören Opti onder zijn begeleiding. De Boer staat aan de vooravond van een grote samenwerking met de grootste sportorganisatie van Suriname. ‘Wat het wordt, zal ik op 22 januari bekendmaken’, zegt hij.
Sportmedisch centrum
Voor de toekomst wil Boeroeswing nog heel wat doen. ‘Uitbreiding. We gaan over naar een eigen nieuw gebouw, de huidige hebben we gehuurd. Daar willen we een sportmedisch centrum neerzetten, met onder andere een inspanningslab. We willen voor de toekomst gaan groeien in de breedte, lengte en diepte’, voegt hij eraan toe. Met zijn praktijk wil hij ook etnisch onderzoek gaan doen, wat in Suriname nog niet veel gebeurt. Bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. ‘Is het ook etnisch gebonden of heeft het verband met een bepaalde leefstijl. Dit soort zaken intresseren me en willen we meer in de diepte onderzoeken.’
Nog niet bewust
De Boer geeft aan dat Surinamers nog niet voldoende bewust zijn van de diensten van een fysiotherapeut. ‘Ik ben zelf voorzitter van de Vereniging van Fysiotherapeuten in Suriname en merk dat ook op. Ook bij collega’s in de zorg is niet altijd volledig bekend wat voor zorg wij als fysiotherapeuten kunnen bieden’, merkt De Boer op. De vereniging gaat een campagne beginnen om de bewustwording te vergroten. ‘We willen de drempel verlagen om een fysiotherapeut te bezoeken. Patiënten komen vaker als het te laat is naar ons. Als ze eerder komen, kunnen we meer doen’, zegt hij.

error: Kopiëren mag niet!