Bodemwater verontreinigd met kwik

Max Huisden, docent en vertegenwoordiger van de Technologische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, heeft bij de 6de viering van het Waterforum Suriname enkele wetenschappelijke feiten gedeeld over water en het belang van water. Water is een heel belangrijk aspect van bestaan in de wereld. Een heel groot percentage, ruim 97% van de aarde, bestaat uit water en komt voor in de oceanen. Het gaat hierbij om zoutwater waarmee niet veel gedaan kan worden. Slechts een half procent is zoet water. Een heel groot deel hiervan komt voor in de bodem. Suriname is in dit kader een gezegend land, omdat 10% van dit goed bruikbaar water hier voorkomt en daarom ook het derde land is in de wereld als het gaat om water per hoofd van de bevolking. “Elk van ons is een vertegenwoordiger van 228.000 mᶟ zoetwater, wat heel significant is. We moeten echter op een verantwoordelijke manier met deze hulpbron omspringen”, zegt Huisden.
De wetenschapper heeft deel uitgemaakt van een team op de universiteit, dat onderzoek heeft gedaan naar de invloed van kwikdamp op water, heel dichtbij van de stad Paramaribo. Dit onderzoek heeft schrikbarende resultaten opgeleverd. Dampen met daarin kwik komen in de atmosfeer terecht. En in een tijdspanne van 2 jaar komt dat terug naar de bodem en is het bodemwater verontreinigd. De meest giftige vorm van kwik is methylkwik. Een studie in 2014 heeft aangetoond dat ons 18.000 km aan water reeds verontreinigd is met kwik. Ook is het weer bruikbaar maken van water, dat reeds verontreinigd is, een hele dure zaak.
In de wereld is er ook een proces gaande, te weten climate change, wat ervoor zorgt dat er global warming optreedt. IJskappen van Groenland en Antarctica zijn momenteel aan het smelten en het gevolg daarvan is dat de zeeniveaus aan het stijgen zijn. Voorspellingen wijzen uit dat het zeewater tot en met 10 meter kan stijgen van nu tot het jaar 2100. Dit kan desastreuse gevolgen hebben voor Suriname. Dus ook Suriname zal een bijdrage moeten leveren en op een verantwoordelijke manier om moeten gaan met het milieu.
NK

error: Kopiëren mag niet!