Zaterdag 20 april 2019

Frontfoto 3Met een grote mate van zekerheid stelde president Desi Bouterse in zijn laatste jaarrede dat de economie van Suriname, in vergelijking met de voorgaande twee jaren, stabieler is geworden. Voor het beste bewijs daarvoor verwees hij naar de stabiele wisselkoers sinds het achter ons liggende anderhalf jaar. In de afgelopen dagen blijkt de koers achter iets boven het niveau van stabiel te willen springen. Cambio’s verkopen de Amerikaanse dollar nu voor ruim SRD 7,60 tot SRD 7,75.

Remy Bhailal, voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders, merkt op dat vergeleken met de achter ons liggende periode, de vraag naar hogere koersen voor de US$ is afgenomen. Zowel de vraag naar hogere koersen als de vraag naar vreemde valuta is flink afgenomen. “Ik zie dat bepaalde mensen proberen om de koers op te trekken, maar ik denk niet dat de markt geïnteresseerd is in een hogere koers. Men zoekt hogere koersen. Als men dat krijgt, is punt twee”, stelt Bhailal.

Enkele cambiohouders zijn nog steeds het oude model van vreemde valuta aanhouden aan het toepassen, om die op bepaalde momenten iets duurder te verkopen. Bhailal stelt dat bij zijn cambio in ieder geval normaal wordt verkocht wat naar binnen komt. “Wat wij kunnen opkopen, verkopen wij weer”, stelt Bhailal. Aarzelend stelt Bhailal dat de koers stabiel is. “Af en toe zie je een bepaalde druk, maar het is vrij stabiel”, aldus Bhailal. De stabiliteit van de wisselkoers en van de prijzen is belangrijk voor vertrouwen in de economie en dit zal tot meer en betere investeringsbesluiten leiden. Zij openen de weg om een duurzame ombuiging van de economie te realiseren.

Kavish Ganesh