Zaterdag 20 april 2019

In de afgelopen week zijn diverse muloscholen in de gelegenheid gesteld een informatiedag bij te wonen op het terrein van Stichting Buurtwerk Latour (Stibula). Middels een toneelopvoering van de toneelgroep Asago zijn tal van muloscholieren geïnformeerd over seksualiteit. Daarbij waren de scholieren vrij om condooms mee te nemen. Voor de één is seksualiteit een taboe en voor de ander is het een onvermijdelijk onderwerp. Een bezorgde ouder beweert in gesprek met Dagblad Suriname dat de seksuele voorlichting aan jongeren beneden 17 jaar averechts kan werken. Bij deze minderjarigen kan een teveel aan informatie leiden tot praktisering van de ‘theorie’ waarbij het beoogde doel (preventie van geslachtsziekten en tienerzwangerschap) verloren raakt.

Het zit de bezorgde ouder bovendien dwars waarom de leiding van muloscholen hun goedkeuring verlenen voor dergelijke seksuele voorlichting, terwijl artikel 297 en 298 van de Wetboek van Strafrecht bepaald heeft dat seksuele handelingen met minderjarigen (beneden 16 jaar) een gevangenisstraf kan opleveren. Wat als een onschuldige ‘puppy love’ kan beginnen, kan uitmonden in een harde realiteit. “De wet zegt dat seksuele handelingen met jeugdigen beneden 16 jaar strafbaar is, of je het nu zelf wilt of niet. Is de voorlichting van Asago dan niet in strijd met de wet, vooral hoe de condooms ook klaarliggen voor de kinderen om mee te nemen? Natuurlijk is het belangrijk om de kinderen te informeren, maar dan op een manier die geen onplezierige effecten achterlaten op de jeugdigen”, aldus de bezorgde ouder.

Voor Wilgo Koster, algemene coördinator van Stibula, is deze bezorgdheid niet helemaal terecht. Hij attendeert dat tienerzwangerschap voornamelijk voorkomt bij de leerlingen van de eerste en tweede klas van de muloscholen. Op verzoek van de leiding van de scholen geeft Stibula ook seksuele voorlichting aan scholieren. Op basis hiervan constateert Koster dat ouders vaak niet weten dat hun kinderen seksueel actief zijn. Hij drukt op het hart dat ouders hun ogen niet moeten sluiten voor de realiteit; de tijd van nu verschilt aanzienlijk met de tijd van vroeger en daarop moet men adequaat kunnen inspelen in plaats van seksualiteit in de taboesfeer te houden.

KSR