Woensdag 22 mei 2019

Er moet volgens Abop-assembleelid Edward Belfort spoedig tekst en uitleg vanuit de regering komen rondom de perikelen bij de overname van de Stichting Machinale Landbouw (SML) door de Westland Sama Group NV van NDP-topper Johnny Mahespalsingh. “Staatseigendommen worden op klaarlichte dag toegeëigend door partijloyalisten. Dat is de hoogste vorm van corruptie. Als het van mij afhangt, wil ik het hele dossier overhandigen aan het Openbaar Ministerie”, zegt de ex-Justitieminister aan Dagblad Suriname. De oppositie heeft enkele weken terug een interpellatievoorstel over dit onderwerp ingediend bij de leiding van De Nationale Assemblee. Echter, de gevraagde openbare vergadering is niet uitgeschreven. Wat de Abop’er het meest stoort, is dat de ondernemer kort na de overname gelijk een hypotheek van SRD 23 miljoen heeft laten vestigen ‘op terreinen die staatseigendom zijn’. “Ik begrijp dat de opstallen van SML ongeveer een waarde hadden van SRD 60 miljoen. Die man is dus ongeveer SRD 80 miljoen rijker geworden. Hij bakt de staat in haar eigen vet.”

Achter gebouw nog steeds zelfde vieze kleur te zien
Belfort vindt dat president Desi Bouterse als regeringsleider zoiets nooit zou moeten hebben toegestaan. De parlementariër is kort na de herstart op 17 oktober op persoonlijke oriëntatie uitgegaan en heeft het gebouw van buiten uit geobserveerd. “Het gebouw is in een soort vies grijs-zwarte kleur geschilderd, maar daarachter is dezelfde oude vieze kleur nog te zien. Ik heb begrepen dat het gebouw leeg is. De aanwezigen bij de herstart zijn gewoon bedrogen en dat is een onderzoek waard”, aldus Belfort. De politicus verwacht op zich ook geen antwoord op het interpellatievoorstel en denkt dat ‘deze kwestie weer met een berg zand zal worden bedekt’. “Zoals wij gewend zijn, gaan zij proberen de zaak te sussen. Maar wij gaan de zaak tot de bottom laten onderzoeken”, aldus de Abop’er.

Miljoenen euro’s verspild in ethanolproject
Belfort fronst ook zijn wenkbrauwen over de mededeling van raadsadviseur Ramon Abrahams dat Mahespalsingh vorig jaar november 3000 ha areaal van Staatsolie heeft gehuurd. Het terrein van SML is indertijd gekocht door Staatsolie voor het ethanolproject, dat niet meer doorgegaan is. Westland Sama Group heeft het terrein voor 5 jaar gehuurd en heeft intussen bijkans de helft van de 3000 ha in cultuur gebracht. “Er zijn miljoenen euro’s gestopt in het ethanolproject, maar dat is gewoon aan een kant geschoven om het stuk terrein aan een partijloyalist te verhuren. Dat is corruptie. Niet alleen die meneer Johnny moet straks door het OM worden opgeroepen, maar ook de minister van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer (RGB), die de stukken heeft getekend. Hoe kan zij dat doen? Eigenlijk is hiermee een begin gemaakt om staatseigendommen aan partijloyalisten te geven. Vandaag is het SML, maar morgen worden het presidentieel paleis, Onafhankelijkheidsplein, Staatsolie, EBS of zelfs SWM weggegeven”, aldus de Abop’er.

‘Afobakastuwdam komt straks ook in handen partijloyalisten’
De parlementariër blijft vermoeden dat hiermee eind 2019 de Afobakastuwdam inderdaad zal worden overgenomen door NDP-partijloyalist. “Dan gaat de president weer zeggen dat die persoon produceert en wij dus stroom bij die man moeten kopen. Wij moeten oppassen en opkomen als land. Wij worden opnieuw gekoloniseerd. Straks komt dit land ook in handen van het machtige land China”, aldus Belfort.

FR