Belfort stelt zich kandidaat voor presidentschap

1Belfort stelt zich kandidaat voor presidentschap‘Ik heb een droom gehad’

Abop-assembleelid en ex-Justitieminister Edward Belfort zal zich kandidaat stellen voor het presidentschap in 2020. Aan Dagblad Suriname zegt de politicus dat hij gisteren ‘een droom’ kreeg, waarin dit hem werd voorgesteld. “Ik ben Surinamer, heb geen strafblad op mijn hoofd, kan vrij reizen naar het buitenland en ben geen verdachte in een strafproces. Hierdoor voldoe ik aan alle gestelde eisen”, stelt de 53-jarige Abop’er. Hoewel hij deze kwestie nog niet met zijn partijvoorzitter, Ronnie Brunswijk, en de achterban heeft besproken, verwacht Belfort niet dat er hiertegen bezwaren zullen zijn. Met 5.759 stemmen was hij de populairste Abop-kandidaat bij de verkiezing van 2015. Hij wil zich onder andere inzetten voor werkgelegenheid, uitbanning van criminaliteit, landbouw, toerisme, oplossen van het grondenrechtenprobleem van de inheemse en tribale volken en het terughalen van gestolen middelen. “Ik ben een eenvoudige burger die het hart op de juiste plek heeft. Ik ga altijd in het parlement zijn om het beleid te verdedigen en maandelijks een meeting hebben met het volk. Ik ga ervoor zorgen dat de diplomatieke banden met Nederland weer worden aangesterkt. Ik ga geen 80.000 woningen, diepzeehavens, achtbaans highway, flyovers en trambanen van ergens naar nergens beloven. Ik garandeer een Suriname waarin wij allen in vrede kunnen leven met elkaar. Op dit moment zijn wij een verscheurd en verdeeld land”, aldus Belfort.
Fiod instellen om gestolen middelen terug te halen
Wanneer Belfort inderdaad in 2020 gekozen wordt tot staatshoofd, belooft hij als eerste om respect te tonen voor zowel de samenleving als instituten, waaronder het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht. Als tweede zal hij gelijk een aanvang maken met het onderzoeken en terughalen van middelen die corrupte politici en ambtenaren in de afgelopen jaren hebben weggedragen. Daarvoor zal hij het voorbeeld nemen van Nederland en ook een Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (Fiod) hier instellen. In Nederland is de Fiod de opsporingsdienst van de belastingdienst. Zij sporen financiële fraude en belastingfraude op en bestrijden die. “De armoedebestrijding opstarten en gaan richting welvaart voor Suriname. De miljardenleningen gaan wij moeten herschikken door een quick ccan te maken van alle schulden die het land heeft en hoeveel geld nog in de staatskas over is gebleven”, aldus de politicus.
Investeren in landbouw- en toerismesector
Belfort zijn prioriteitsgebieden voor welvaart zullen liggen in het verder investeren en ontwikkelen van de landbouw- en toerismesector. Hij vindt het jammer dat de huidige regering deze kans niet heeft benut. “Hierdoor kan Suriname binnen no-time van een heel arm land getransformeerd worden tot een rijk land. Landbouw en toerisme zijn de twee onderwerpen die de wereld bezig houden. Toeristen popelen om naar hier te komen. Suriname is een landbouwland. Het is een schande dat onze haven overspoeld wordt door cocaïne, terwijl het daar juist moest uitpuilen van exportlandbouwgewassen. Alle bevolkingsgroepen zijn naar hier gebracht om te landbouwen. Nederland als voormalig buurland heeft flink hiervan geprofiteerd, dus waarom kan Suriname dat niet? Dagelijks hebben wij tenminste één landbouwproduct nodig om in leven te blijven. De ene eet rijst, de andere aardappel, cassave of brood. De hele wereld zoekt naar voedsel”, aldus de parlementariër.
Albert Aboikoni wordt bedankt als granman
Het oplossen van het grondenrechtenprobleem van de inheemse en tribale volken geniet ook prioriteit van de Abop’er. Als nazaat van de Marrons zal hij de desavouering van het traditioneel gezag door president Desi Bouterse terugdraaien met het intrekken van de benoeming van Albert Aboikoni als granman van de Saramaccaners. De benoeming van Aboikoni heeft volgens hem voor zware onenigheid onder de Saramaccaners gezorgd, omdat zaken niet conform de traditie zijn aangepakt. “Dan zal de traditie de ruimte krijgen om op de juiste manier de granman te kiezen”, aldus Belfort.
‘2 kilometer-verdrag’ stopzetten
Belfort benadrukt dat het ‘2 kilometer-verdrag’ tussen Suriname en Frans-Guyana tijdens zijn presidentschap ook gelijk stopgezet zal worden, omdat dit meer voordelen voor de Fransen oplevert dan voor Surinamers.
Stopzetting export rondhout en einde skalian-tijdperk
Belfort belooft kleine houtkapbedrijven tegemoet te komen en tegelijkertijd een punt te zetten achter de export van rondhout. Degenen die rondhout toch wensen te exporteren, zullen veel moeten betalen vanwege strengere wetgeving. Ook de scalians die de Surinaamse wateren al jaren blijven vervuilen, zullen aan de ketting worden gelegd. “Het wordt einde skalian-tijperk”, aldus Belfort. Belfort stelt dat hij ook multinationals zal aanspreken, zodat het partnerschap meer voordelen zal leveren voor het land.
FR

error: Kopiëren mag niet!