Beleidsombuiging nu!

Dat het huidig beleid nu moet worden bijgesteld, staat als een paal boven water. Zelfs binnen de coalitie staat niet een ieder op één lijn wat de huidige beleidsvoering betreft. Men zegt wel eens, als het water blijft stijgen, dan moet men de nodige maatregelen treffen en op alles voorbereid zijn. Het water komt al tot aan de lippen en het arme volk kan het hoofd nauwelijks boven water houden. Wat we thans zien gebeuren, is dat de regering allerhande ad-hoc maatregelen wil treffen. Aan de andere kant wordt het dagelijkse leven steeds onbetaalbaarder en de situatie is onhoudbaar.
De prijsvergelijking tussen de Euro, de US dollar en de SRD is haast niet meer te evenaren.
De monetaire reserve is na de Frontregering volledig verloren gegaan; het is verdampt, horen wij overal zeggen. Wij, Surinamers zijn thans in een situatie beland, waarbij onze reserve drastisch is gedaald. Volgens deskundigen houdt dat, uitgaande van de beschikbare cijfers in, dat wij geen dekking hebben en steeds meer en meer neerwaarts, het dal in zullen gaan. De terugval van de huidige armoede moet zondermeer worden tegengegaan. Maar hoe?
Onze monetaire reserve, dat uit goud en deviezen / vreemde valuta bestaat, moet de nodige dekking geven aan de SRD en bij de IMF (Internationale Monetaire Fonds).
De koopkracht is afgenomen en als dat wegvalt / uiteen valt, dan is de koopkracht weggehaald en de devaluatie wordt een feit; hetgeen nu in feite reeds het geval is.
Als de President van Suriname, dhr. D.D. Bouterse de mening is toegedaan, dat Suriname één van de landen in ontwikkeling is en dat leiders een corruptieleven leiden, dan zou hij een kruistocht moeten beginnen tegen deze handelingen. En wij zouden als gevolg daarvan in een corruptievrij land kunnen leven.
Helaas moeten wij ervaren, dat deze leuze slechts bij loze woorden is gebleven; het was enkel en allen podiumtaal en de daden zijn uitgebleven. Indien de President het volk inderdaad wil dienen en als hij het serieus met ons geliefd land meent, dan moet hij in zijn laatste levensjaren de strijd aanbinden tegen o.a. wanbeleid, corruptie, malversaties, belangenverstrengeling, nepotisme en een land van Suriname maken, dat zonder leningen vooruit kan gaan met alle ten dienste zijnde natuurlijke hulpbronnen.
Het volk heeft de regering mandaat gegeven om het land naar eer en geweten te besturen en te dienen. Maar als dat niet op een correcte wijze wordt uitgevoerd, kan het electoraat dit mandaat terug eisen. Dit kan geschieden door o.a. de weg naar een andere verkiezingen in te zetten en dat de zittende regering de eer aan zich zelf houdt. Maar dit zien we nog lang niet gebeuren. De huidige regeercoalitie boogt op een meerderheid van de NDP. Ook zonder de overlopers van de PL en de BEP kunnen ze het bij wijze van spreken nog lang op deze wijze volhouden.
Het reshuffelen van ministers biedt helemaal geen soelaas; de president plaatst doel bewust alleen die mensen op bepaalde posten die zijn beleid moeten uitvoeren en naar zijn pijpen moeten dansen.
Het dient de prioriteit om een crisisplan op te laten stellen, de kwakkelende
economie en de hemelhoge koers te stabiliseren, de criminaliteit en de corruptie hard aan te pakken, de productie te stimuleren en op te voeren en elke Surinamer te betrekken; alsook de diaspora deskundigen.
Wij proberen slechts tools / handvaten, c.q. ideeën aan te dragen met de intentie, dat het overgenomen wordt.
Geconcludeerd wordt, dat de mate waarin met de belangen van het volk wordt omgegaan, heel laag en zelf minimaal is te kwalificeren. Trouwens hoopt elke rechtgeaarde Surinamer, dat de huidige precaire situatie heel spoedig ten einde keert.
Roy Harpal

error: Kopiëren mag niet!