Belang van goede effectenbeurs voor opkomende economie

2Het belang van een goede effectenbeurs voor een opkomende economie1Na 25 jaren actief geweest te zijn, riep de Verenging van Effectenhandel in Suriname (SSE) op 10 januari 2019 naar een nieuwe effectenbeurs in Suriname. Klaarblijkelijk kan de vereniging de kosten van het faciliteren van effectenhandel in Suriname niet langer dragen. Dit, vanwege extra lasten opgenomen in de wetgeving. Om te kunnen weten wat het belang van een beurs is, moeten wij eerst weten wat een beurs doet en waarvoor het nuttig is. Een beurs fungeert over het algemeen als plaats waar ondernemingen/overheden kapitaal op kunnen halen (primaire markt). Het brengt vraag en aanbod bij elkaar (secundaire markt). Hier dient er transparante koersvorming plaats te vinden. Het biedt (internationale) zichtbaarheid aan het Surinaams bedrijfsleven.
Het meest belangrijke voor een opkomende economie is het creëren van welvaart, het aantrekken van buitenlands kapitaal, het mobiliseren van spaargelden, het creëren van nieuwe industriële ontwikkeling en minder afhankelijkheid van leningen. Een effectenbeurs faciliteert diversificatie van de economie. Het is dus evident dat een goed functionerende beurs belangrijk gevonden wordt door een opkomende economie (als Suriname).
“Opkomende landen blijken in de praktijk afhankelijk te zijn van banken, terwijl de beurs geen noemmenswaardige rol van betekenis krijgt. Dit doet de vraag opkomen waarom er in sommige landen wel goed functionerende beurzen zijn en in andere niet. Een falende beurs kan de reputatie van een land schaden”, zegt investeringsadviseur Rob Putter. Voor hem is het cruciaal van belang om achter de reden te komen van falende beurzen.
Op dit moment zijn er wereldwijd 156 landen met tenminste 1 effectenbeurs en 49 zonder een beurs. Een indicatie voor het succes van de meeste beurzen blijkt uit onderzoek het aantal beurs genoteerde bedrijven te zijn. Het geeft ook een indicatie weer over het belang van de beurs voor de economie van het land. De totale marktkapitalisatie van de beursgenoteerde bedrijven als percentage van het Bruto Nationaal Product (BNP) geeft een indicatie van de omvang van de beurs ten opzichte van de economie van het land.
Beurzen die beginnen met weinig noteringen (bedrijven) en weinig handel, slagen er volgens Putter niet in om in een later stadium, een aanzienlijk aantal bedrijven aan te trekken om voldoende handelsactiviteiten te genereren. Deze beurzen lopen het risico om slapende beurzen te worden. Voldoende handelsactiviteiten en een goed begin zijn volgens Putter een voorwaarde voor succes. “Langetermijn succes wordt bij beurzen bepaald door vroeg succes”, meent hij.
Met 11 beursnoteringen en een marktkapitalisatie van ruim 10% van het BNP en een omzet van 1% van het BNP blijkt de SSE nog niet te zijn wat het wezen moet. De bal ligt volgens Putter niet bij de effectenbeurs. De vereniging doet haar best om de beurs levend te houden. Volgens Putter dient de blik op de beleggers en bedrijven geworpen te worden. Volgens de Wereldbank groeit een land sneller, als die toegang heeft tot een goede kapitaalmarkt. “Als wij deze beurs op een hoger plank kunnen brengen, dan neemt de welvaart in Suriname toe”, aldus Putter.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!