Asabina: ‘Indien de politie fout is, moeten ze hun verontschuldigingen kunnen aanbieden’

Ronny Asabina
Ronny Asabina
Oud-assembleelid en politicus, voorzitter van de BEP, Ronny Asabina windt er geen doekjes om. Resoluut geeft hij in gesprek met Dagblad Suriname mee dat indien het politiekorps in de fout is gegaan, zij bereid moet zijn om haar verontschuldigingen aan te bieden. Men moet zich niet verschuilen achter tal van drogredenen. De kwestie van de fotojournalist Regilio Derby, die op een heel ondemocratische en inhumane wijze is aangepakt door politie-inspecteur S.G., die ook deel uitmaakt van het bestuur van de politiebond, is verworden tot een maatschappelijk vraagstuk.
Kracht van democratie
Asabina legt uit dat volgens de verklaring van de beroepsfotograaf zich tal van zaken voltrokken hebben die zijn basisrechten hebben geschonden. Bij de uitoefening van zijn werkzaamheden als beroepsfotograaf wordt hij zonder opgave van redenen geslagen op zijn borst door S.G. Alsof dat niet genoeg is, wordt hij geboeid en in een potdicht politievoertuig geplaatst zonder enige ventilatie. Later wordt ook zijn productie, namelijk zijn geschoten foto, uit zijn camera gewist. Vervolgens wordt hij met loeiende sirenes afgevoerd naar een ander politiebureau, waar hij 5 volle uren met honger en dorst moet staan wachten op de hulpofficier voor de opmaak van een proces-verbaal. De kracht van de democratie is onder meer dat een ieder zich dient te houden aan regels, ook politiefunctionarissen. ‘Er moet sprake zijn van transparantie, van checks en balances.’
Grote uitdaging voor de politie
Als grote uitdaging van de politie kan bestempeld worden, zich op zodanige verantwoorde wijze opstellen en gezag uitstralen dat zij het vertrouwen van de samenleving wint. ‘De gemeenschap moet de politie niet zien als vijand, maar als haar beste kameraad’, motiveert Asabina. En vooral hier is er een belangrijke taak voor de politie weggelegd om gezag uit te stralen en er zorg voor dragen dat er niet gesold wordt met de basisrechten van de burgers. Dat de politie geen inbreuk maakt op de basisrechten van de burger. Asabina zegt ook dat de criminaliteit aan het groeien is. En waar de sociale controle tussen burgers tientallen jaren geleden hoog in het vaandel werd gedragen, is deze gedurende de jaren aan het wegebben. ‘We letten niet meer op elkaar. Iedereen doet alsof zijn of haar neus bloedt. Pas wanneer zich een incident voordoet, laten we onze stem horen.’ Deze handeling wordt door Asabina betiteld als ‘pas wanneer het kalf verdronken is, dempt men de put.’
Kloof samenleving en politie groot
Volgens Asabina moet niet uit het oog verloren worden dat de kloof tussen de politie en de samenleving groot is. Er is sprake van een spanningsveld. En dit zal niet uit zichzelf corrigeren. Het is aan de politie gelegen om het vertrouwen van de samenleving terug te winnen. Opmerkelijk was dat op de dag van het incident, die bewuste vrijdagmiddag tussen 13.00 en 13.30 uur, omstanders beweerden dat de verdachte nog in leven was. Maar hieraan werd een eind gebracht toen zijn smeekbede om hem op zijn rug te leggen in plaats van op zijn buik, beantwoord werd middels een gerichte schot uit een politiewapen. Hierdoor gaf hij de geest. Volgens Asabina moet dit momentum ook in acht worden genomen. Dat zich allerlei zaken spookten door het hoofd van S.G., waardoor hij alles in het werk heeft gesteld om bewijsmateriaal weg te wissen.
Derby heeft inmiddels ook contact opgenomen met de Surinaamse Vereniging van Journalisten. Deze vereniging komt binnenkort met een verklaring uit.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!