Vrijdag 19 april 2019

Arts Amar Ramadhin

Arts Amar Ramadhin

In 1 keer in zijn geheel stoppen

Amar Ramadhin, arts van CuraMed Medical Centre, vertelt dat de rokers een heerlijk gevoel van roken krijgen en het daardoor vaker willen doen. Zo raakt men ook verslaafd. Dit wordt tolerantie genoemd. Bij het stoppen met roken kunnen er verschillende soorten afwijkingen ontstaan zoals trillende handen. Dit wordt abstinentie genoemd. “Vaak genoeg willen mensen stoppen met roken door gewoon minder te gaan roken. Als iemand de keuze maakt, moet dat in zijn geheel gebeuren en niet verminderen met het gebruik van het aantal sigaretten per dag,’ stelt de arts.
Er wordt vaak genoeg aangegeven dat het gebruiken van sigaretten schadelijk is voor de gezondheid. Het gebruiken van 1 sigaret is net zo schadelijk als het gebruiken van 20. Uit onderzoek blijkt dat er van de 6 miljard mensen over de wereld 1.1 miljard rokers zijn. Op jaarbasis sterven 7 miljoen mensen als gevolg van gebruik van sigaretten waarbij 6 miljoen rokende zijn en 1 miljoen passieve rokenden. Hieruit blijkt dat 30 tot 35 % van de bevolking in Suriname rookt en dat is veel.

Sigaretten bevatten 4000 stoffen waarvan 250 schadelijk zijn en 70 kankerverwekkend zijn. De Tabakswet werd op 7 februari 2013 met 39 algemene stemmen aangenomen door De Nationale Assemblée in Suriname. Drie maanden na de afkondiging van de Tabakswet mochten geen sigaretten meer worden verkocht aan mensen die jonger zijn dan 18 jaar. Op dat moment gold er ook een verbod op de verkoop van losse sigaretten. Een jaar na afkondiging van de wet moesten producenten en distributeurs van tabak- en tabaksproducten duidelijk zichtbaar en leesbaar aangeven op de verpakking, dat roken schadelijk is voor de gezondheid van de mens. Maar toch vermijden mensen de boodschap en kiezen voor het gebruik. Sigaretten worden vaak genoeg gebruikt als een ontspanningsmiddel dat uiteindelijk niet goed kan aflopen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterven steeds meer mensen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten en kanker. Ook in Suriname zijn de voornaamste doodsoorzaken hart- en vaatziekten, gevolgd door kanker. Roken vormt een groot risico voor het ontstaan van deze ziekten, niet alleen voor de actieve rokers, maar ook voor degenen die de tabaksrook inademen of in contact komen met de as van de tabaksrook (passieve rokers). Tabaksrook en de as daarvan bevatten talrijke schadelijke stoffen, waaronder ook kankerverwekkende stoffen. Deze stoffen blijven 150 dagen lang hangen in een ruimte waar er gerookt is. Het is de verantwoordelijkheid van de overheid c.q. het ministerie van Volksgezondheid om de gezondheid van de bevolking te waarborgen. In het Ontwikkelingsplan staat dat een gezonde bevolking de ontwikkeling duurzaam kan dragen. De Tabakswet is primair bestemd om de gezondheid van de bevolking te beschermen, echter zijn de cijfers betreffende de rechtshandhaving hiervan niet voorhanden.