Anno 2013

Wat een ellende zeg. Soms heb ik het gevoel dat we onbewust gezond bezig zijn. We laten de mensen gedwongen sporten en dat kan alleen in Suriname. Ik kwam de vorige week tot de ontdekking dat mijn paspoort was verlopen dus stapte ik naar de Nederlandse ambassade om een verlenging aan te vragen. Na het indienen kreeg ik een datum om mijn paspoort af te halen en dat heb ik gedaan.
Daarna moeten er drie stempels in mijn paspoort.
Ik bel de vreemdelingendienst en krijg door wat ik moet doen.
Eerste stap is te gaan naar het Centraal Bureau voor Burgerzaken. De dame aan het loket noteert de namen en zegt dat ik het morgen moest afhalen. Ik vraag waarom en zij geeft aan dat ze het druk heeft. Ik had daar veel moeite mee, omdat ik dus weer naartoe moest rijden om een uitreksel te halen. Vervuiling van het milieu, onnodig brandstof gebruik, onnodig slijtage en ga zo maar door. Van een leidinggevende begreep ik dat het komt doordat ze een tekort aan personeel hebben, maar dat er hard wordt gewerkt aan een oplossing van dat probleem.
Nadat ik mijn uittreksel had opgehaald, reed ik door naar de Vreemdelingendienst waar ik overigens keurig werd geholpen (volgens het boekje zou ik willen zeggen). Gelukkig informeerde ik bij de Vreemdelingendienst naar de volgende stap. Daar werd mij verteld dat ik naar het CBB hoofdkantoor moest voor een stempel en vervolgens naar het CBB kantoor Combe voor een andere stempel.
Nu is dat allemaal niet zo’n ramp, omdat het maar eens in de paar jaar hoeft te gebeuren. Maar stel dat het vaker zou voorkomen. Nou ik kan me dan eigenlijk wel voorstellen dat je de kilo’s verliest zonder dat je het weet.
Internetcontact tussen de twee CBB kantoren zou al kunnen leiden tot alle twee stempels op een kantoor. Dat zou sowieso al betekenen dat het verkeer zou worden ontlast en dat is heel belangrijk. Sowieso zou het al een goede ontwikkeling zijn als de Vreemdelingendienst ook in het bestand zou kunnen van het CBB. Op een plaats dus alle stempels.
En toch kan ik nog genieten in mijn geliefd Suriname.
Een hoge politiefunctionaris die een boete wil opleggen aan iedere bestuurder die een fout begaat in het verkeer waardoor schade ontstaat. Zie je het al voor je?
Een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Heb je een aanrijding door een verkeerde inschatting of een foutje die we allemaal weleens maken dan volgt een boete. Dat het de bestuurders al SRD 150 kost bij de verzekering en dat de bestuurder zelf ook al kosten heeft om de eigen schade te herstellen, zegt blijkbaar niets aan deze ambtenaar. Gewoon een boete daar bovenop. Blijkbaar wakker geworden met een stoute droom en ‘that’s it’.
Geld binnenhalen! Daar gaat het om.
Geblindeerde ramen zijn verboden voor de personenauto’s, maar voor de politieauto die staat te flitsen, mag het wel.
Elk land heeft zo zijn regels en ook in Suriname. Ik zie ambulances hier rijden met rode zwaailichten, blauwe zwaailichten en artsenauto’s of wat dat ze ook mogen zijn, met groene zwaailichten. Welke worden nu als voorrangsvoertuigen aangemerkt? Nou, je kunt ze liever allemaal maar laten zwaaien anders zwaait er wat.
Ambulances met drietonige horens en weer andere met tweetonige, maar wat maakt het uit ? Als er maar geluid is toch? Die wagens zijn vaak toch schenkingen dus waarom zouden we eisen dat de zwaailichten vervangen worden? Straks wordt de donateur boos en dan krijgen we ze niet meer. Dan moeten we het maar zelf kopen. En dat doen wij niet graag.
 
Rebien.
 
 

error: Kopiëren mag niet!