Angelic del Castilho: “Wet biedt voldoende ruimte om belediging aan te pakken”

De Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) heeft op 7 september middels een officieel schrijven een aantal omroepbedrijven op de vingers getikt. Daarin werd vermeld dat gebleken is dat omroepbedrijven in hun uitzendingen beledigende taal uiten naar gezagsdragers en andere personen toe. Aan de hand van verwijzingen naar o.a. artikel 152 van het Wetboek van Strafrecht (belediging van het Staatshoofd/ waarnemend Staatshoofd), als ook artikel 3 lid 2 van de Algemene Voorwaarden digitale televisieomroep en artikel 5 van de Algemene Vergunningsvoorwaarden voor de omroep, doet de TAS een dringend beroep op de verantwoordelijken om in het vervolg zulke zaken na te laten. De Vereniging van Radio- en Televisiebedrijven in Suriname (VRTS) heeft in reactie op de hierboven aangehaalde brief op 18 september een reactie doen uitgaan naar de directie van de TAS. In deze reactie heeft de VRTS aangegeven dat de media-eigenaren op grond van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid erop toezien dat de vergunningsvoorwaarden nauwgezet worden nageleefd. De VRTS vraagt verduidelijking aan de TAS met betrekking tot de directe aanleiding voor het schrijven van haar brief naar de bedrijven.
Ook Dagblad Suriname heeft de TAS benaderd voor meer duidelijkheid rond haar schrijven. Dat laat nog op zich wachten. Intussen staat politica Angelic del Castilho wel op om haar stem te laten horen. Zij wenst de schijnwerper te richten op de rol van de kritische pers in een democratische samenleving, welke niet meer weg te denken is. “In een goed democratisch stelsel is de rol van de media ontzettend belangrijk. Het is de plek waar meningen van het volk afgezet kunnen worden tegen beleid dat door de regering gevoerd wordt. Niet zomaar praat men over persvrijheid. Natuurlijk met inachtneming van de algemene normen van beschaving”, stelt de politica.
Hetgeen nu gebeurt, wekt bij haar het idee op dat er een gedekte bedreiging is gelanceerd. Als er gesteld wordt dat er beledigende taal wordt gebezigd, moet er volgens haar in casu eerst een definiëring komen van ‘beledigende taal’. “Wanneer men praat over belediging, biedt de wet voldoende ruimte om dat aan te pakken. Echter, als er feiten worden geconstateerd (als opsporingsbevelen of strafeisen jegens personen), is dat sowieso geen belediging. Constatering van een feit is iets heel anders dan een belediging”, stelt Del Castilho. Zij vond de reactie van de VRTS dus helemaal op zijn plaats om de democratie en persvrijheid te behouden door duidelijkheid te vragen.
Curtis Hofwijks: “Regering moet naar rechter te stappen als die zich gekrenkt voelt”
Curtis Hofwijks, trekker van de Actiegroep ‘We zijn Moe’ vindt niet dat de TAS brieven zou moeten schrijven naar de desbetreffende mediabedrijven. Indien er zaken mis zijn gegaan, dient er direct te worden opgetreden. Als er verwezen wordt naar belediging van het staatshoofd, staat daar een duidelijke strafbepaling (gevangenisstraf) op. Door niet op te treden, werken de autoriteiten in beginsel aan het gedogen van de belediging van het staatshoofd. “In dezelfde lijn zou Bakana Tori, gepresenteerd door Clifton Limburg, al jaren uit de lucht gehaald moeten zijn. Als je hoort wat er daar allemaal in de uitzending wordt in geslingerd en toegestaan, zouden de aanmaningen daar al voldoende moeten zijn om op te treden. Er wordt dus flik gebruik en misbruik gemaakt van posities om mensen monddood te maken. Het lijkt ze tot nu toe aardig te lukken”, stelt Hofwijks. Hofwijks adviseert de regering gewoon naar de rechter te stappen als die zich gekrenkt voelt.
Del Castilho voegt eraan toe dat zodra een regering zich geroepen voelt om middels openlijke of gedekte intimidatie de media en/of het volk te beperken en/of het zwijgen op te leggen, dat een duidelijk bewijs is van het bewustzijn dat ze als regering geen respect meer geniet binnen de gemeenschap. “Zij zijn niet in staat meer om respect af te dwingen”, aldus de politica.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!