‘Ameerali zal Amnestiewet levenlang op geweten hebben’

Het monument van de Binnenlandse Oorlog. Het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld is plan om vandaag een gedenkwandeling te houden tussen het Decembermoordenmonument en het monument van de Binnenlandse Oorlog. (foto: Regilio Derby)
Het monument van de Binnenlandse Oorlog. Het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld is plan om vandaag een gedenkwandeling te houden tussen het Decembermoordenmonument en het monument van de Binnenlandse Oorlog. (foto: Regilio Derby)
“De Amnestiewet is het zoveelste opgeworpen obstakel om de rechtsgang, die in een rechtsstaat ongehinderd moet plaatsvinden, te frustreren. Toenmalige vicepresident Robert Ameerali werd voor het karretje gespannen om de amnestiewet te bekrachtigen om zodoende te voorkomen dat de toevallig uitlandige president Desi Bouterse, die als persoon hoofdverdachte is, het odium op zich kreeg een zelfamnestie wet te hebben afgekondigd in eigen belang. De toenmalige vicepresident zal deze immorele wet levenlang op zijn geweten hebben”, zegt Sunil Oemrawsingh, voorzitter van Stichting 8 December 1982, aan Dagblad Suriname. Vandaag is het precies 34 jaar geleden dat 15 mannen zijn gefolterd en vermoord tijdens het militaire regiem onder leiding van Desi Bouterse, nu president. In Fort Zeelandia zullen vandaag bloemen en kransen worden gelegd in Bastion Veere, bij het monument ter nagedachtenis van de 15 slachtoffers. Op 8 december 2009 heeft toenmalig president Ronald Venetiaan onder grote publieke belangstelling de gedenkplaat voor ‘de vijftien helden van de democratie’, in Fort Zeelandia, onthuld. Oemrawsingh, neef van de vermoorde Sugrim Oemrawsingh, benadrukt dat de nabestaanden 3 ½ decennia verder nog steeds hoop hebben dat het recht zal prevaleren en de daders berecht zullen worden. Het standpunt van Stichting 8 December 1982 is dat de resolutie van de regering, waarin de procureur generaal opdracht heeft gekregen het decemberstrafproces stop te zetten, geen enkele invloed kan hebben op het verloop van het strafproces en de strafzaken gewoon voorgang moeten vinden. “Uiteraard verwachten wij dat de rechtsstaat niet zal wijken voor intimidatie en dat de rechters op basis van hun geweten, wet en recht, vrouwe Justitia zullen dienen en niets anders dan voortgang van het proces zal plaatsvinden in januari 2017”, aldus Oemrawsingh.
Het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld is plan om vandaag een gedenkwandeling te houden tussen het Decembermoordenmonument in Fort Zeelandia en het monument van de Binnenlandse Oorlog aan de Waterkant. De Stichting 8 december 1982 en de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV) hebben eerder al aangegeven niet mee te doen met de activiteiten van het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld. Het comité zegt echter normaal door te gaan met zijn activiteiten. In een brief wordt het comité voorgehouden dat het herdenken van geliefden een hoogst persoonlijke en emotioneel gevoelige kwestie is. Stichting 8 December 1982 en de OGV zeggen het initiatief van het comité niet te kunnen ondersteunen, omdat er volgens hen tussen nabestaanden van de Decembermoorden en nabestaanden en slachtoffers van oorlogsmisdrijven tijdens de Binnenlandse Oorlog, geen breuk bestaat. Tussen de twee groepen hoeft er hoegenaamd dus geen verzoening gerealiseerd te worden. Voorts wordt erop gewezen dat het comité is opgericht door personen die gelieerd zijn aan of in dienst zijn van verdachten van de decembermoorden en ook publiekelijk door die personen worden ondersteund. Van de nabestaanden van de Decembermoorden kan daarom niet verwacht worden dat ze zullen deelnemen aan activiteiten van het comité, vooral omdat het comité zich verzet tegen berechting van de verdachten.
FR

error: Kopiëren mag niet!