Akmos geen voorstander van allround minimumloon

Akmos geen voorstander van een allround minimumloonDe Nationale Assemblee is momenteel bezig met de behandeling van de conceptwet minimumloon. Zij heeft hiervoor verschillende belanghebbenden geraadpleegd. De voorzitter van Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), Sham Binda, geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat er niet genoeg wetenschappelijk onderzoek is gepleegd om te komen tot een minimumloon. De Akmos heeft tijdens de besprekingen duidelijk kanttekeningen hierover geplaatst. Binda is van mening dat er verschillende categorieën beroepen zijn, omdat niet iedereen hetzelfde werk doet. Iemand die bijvoorbeeld een technische ontwikkeling heeft, moet een heel ander tarief krijgen dan iemand met een ander beroep. Het parlement moet volgens Binda een minimumloon in verschillende categorieën vaststellen en niet een allround minimumloon.
De conceptwet moet daarnaast niet alleen om de minimumlonen van werknemers gaan, maar ook gerichte prijzen voor dienstverlening aangeven. “Een loodgieter die bijvoorbeeld thuis iets moet doen, schat gewoon een bedrag voor het werk. Dit, omdat er geen regeling is voor zo een dienstverlening. Nu komt de wetgeving in haar algemeen en zal er via staatsbesluit een loonbedrag worden vastgesteld. Met de economie als die van Suriname waar de inflatie soms heel snel gaat, moet ook rekening worden gehouden. Men moet kijken naar de snelheid waarop de consumptieprijzen zich ontwikkelen. Het minimumloon dat bijvoorbeeld vorig jaar was vastgesteld, is intussen al achterhaald”, zegt Binda.

Werkgevers zullen meer gebruik maken van informele sector

De informele sector die zich niet zal houden aan de regels van het minimumloon, zal na de invoering van het minimumloon een flinke bloei ondervinden. De werkgevers zullen volgens Binda het minimumloon te hoog vinden, waardoor zij met de informele sector verder gaan werken. Contractors werken grotendeels in de informele sfeer. “Zij bieden je een dienst aan, voeren een job uit en zijn klaar met je”, aldus de Akmos-voorzitter. ‘Er moet daarom nog veel meer gebeuren dan alleen maar zeggen dat er een minimumloon moet worden vastgesteld. Bedrijven hebben ook illegale werknemers in dienst. Het moment dat mensen in illegale dienst zijn, gelden andere regels voor hun. We denken aan de illegale Chinezen die door hun eigen mensen in Suriname worden uitgebuit. Er is gewoonweg geen overzicht over deze sector.’
FR

error: Kopiëren mag niet!