Adhin over obligatielening: “Geld nodig om tent draaiende te houden”

Vicepresident Ashwin Adhin in de DNA (foto: Anil Ramkumar)
Vicepresident Ashwin Adhin in de DNA (foto: Anil Ramkumar)
Om de tent draaiende te houden, heeft de regering geen enkel keus dan om leningen te sluiten. “Wij zijn in een periode van transitie waar met de grondstoffencrisis wij een overbrugging moeten bewerkstelligen om de tent draaiende te houden. De betalingen en schulden zullen allemaal in gedrang komen als je minder inkomsten heb. Als staat denken wij deze overbruggingsfinanciering nodig te hebben”, zei vicepresident Ashwin Adhin donderdag in De Nationale Assemblee (DNA). De regering werd flink onder vuur genomen voor het op geheimzinnige manier aangaan van een obligatielening van USD 550 miljoen tegen een rente van 9.25% met een looptijd van tien jaar. Zowel oppositie als coalitie waren het elkaar eens dat de communicatie tussen het parlement en de regering niet is zoals het moet. Adhin voerde aan dat de staat diverse investeringen in zowel Staatsolie en Newmont heeft gedaan en deze zaken veilig heeft moeten stellen. Vandaar dat het aangaan van de lening een ‘must’ was. Adhin benadrukte dat het gaat om de herstel van de economie.
Rente USD 55 miljoen per jaar/ USD 4.25 miljoen per maand
Waarnemend Abop-fractieleider Marinus Bee hekelde het feit dat het parlement pas op de hoogte van belangrijke zaken wordt gebracht, nadat alles al gefinaliseerd is. “Ik weet niet als ik een beroep op u moet doen om dit parlement een andere positie te geven dan als meeloper en aanhangsel van deze regering”, zei Bee aan DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Volgens Bee zal het land voor deze lening alleen ongeveer USD 55 miljoen aan rente per jaar ofwel USD 4.25 miljoen per maand moeten betalen. Hij vraagt zich af of de Surinaamse economie dit nog zal dragen. DNA-lid Ingrid Karta-Bink wilde van de vp weten of hij in ‘piking piking monie’ kon uitleggen hoe deze schulden precies zullen worden afgelost. “Elke keer horen wij een lening hier en een lening daar. Wij, het volk, hebben het recht te weten hoe alles zal worden terugbetaald”, aldus Bink.
Suriname betaalt opslagrente van meer dan 7 ½ %
VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi voerde regering terug naar de StandBy Angreement die zij onlangs met het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) heeft gesloten en nu geen duidelijkheid geeft waarom zij afwijkt van dit traject om leningen met veel hogere rente te gaan sluiten.
“Dat was tegen een rente van 1.05% en wij merken dat de eerste tranche uit de USD 478 miljoen reeds is overgemaakt. Waarom gaat de regering afwijken van dit traject, terwijl het juist goedkoper kapitaal is? Wij hadden ook de toezegging van de regering gehad dat er geld beschikbaar was van de Wereldbank en de Caribbean Development Bank. Wat is daarmee gebeurd?”, vroeg Santokhi. De politicus voerde aan dat in de Verenigde Staten de USA benchmark staatsrente 1.75% is. Dat betekent volgens hem juist dat Suriname een opslag betaald van meer dan 7 ½ % rente. “Waarvoor is het nodig? Betalen wij zo een hoge rente om zekerheid te geven wegens het slecht bestuur en onbetrouwbaarheid van het land?”, aldus de VHP-leider. Volgens de politicus heeft de secretaris-generaal van de VN staten opgeroepen niet van hun volken te stelen. Nu ziet hij juist het tegengestelde gebeuren in Suriname.
‘Men weet waar de gelden zijn’
Amzad Abdoel (NDP) vond dat de Wet op de Staatsschuld daar is om de leningen van de regering te toetsen. “Men heeft altijd geprobeerd om financieringen voor de regering te saboteren. Wij hebben dat gezien bij IMF en andere financiële instellingen. Men weet waar de gelden zijn, maar men doet alsof men niet weet wat met de gelden gebeurd. Er is hoop bij Staatsolie en Newmont. Dat is het probleem van de oppositie”, aldus Abdoel.
Regering wil aandelen Staatsolie in Newmont overnemen
NPS-fractieleider Gregory Rusland vindt dat het erop lijkt dat de regering de kluts kwijt is. “Ik kan u zeggen dat Staatsolieraffinaderij financiering reeds rond was in 2009. Ik hoor van Abdoel dat het gaat om financiering in Newmont. Wij dachten dat de regering zeker was van haar zaak om die investering via Staatsolie met Newmont te regelen”. De politicus benadrukte dat het hem verbaasde te horen dat de regering menens is om de aandelen van Staatsolie in Newmont over te kopen met de bedoeling om snel aan inkomsten te komen. “Die inkomsten zullen gebruikt moeten worden om die leningen in de komende jaren af te lossen”, aldus Rusland. De NPS-topman ziet graag een verbetering van de positie van het parlement.
‘Ik begrijp de hele commotie niet’
“Ik begrijp de hele commotie niet”, zei NDP-fractieleider Andre Misiekaba in reactie op de verwijten van de oppositie. De politicus hekelde het feit dat collega parlementariërs zonder voldoende ingelicht te zijn met verwijten komt en aangeeft dat de regering bezig is te stelen van het volk. Volgens hem gaat het ‘om politiek spelen’ en niet komen op de ‘antwoorden van de gestelde vragen’. Voor Misiekaba is het duidelijk dat deze gelden niet voor consumptie gebruikt zullen worden. Hij vraagt zich af of ‘mensen die alle deuren voor de regering willen sluiten’ niet willen dat de schulden van Staatsolie worden afgelost. “Wanneer u niet in de regering bent, is het makkelijk praten aan de zijkant”, aldus Misiekaba.
Nieuw BBP bewust niet gepubliceerd?
Asiskumar Gajadien (VHP) ergerde zich eraan dat leningen genomen worden waarbij de Natuurlijke Hulpbronnen van het land verpand worden. De politicus gaf aan dat heden nog steeds gewerkt wordt met een oud Bruto Binnenlands Product (BBP). “Is het omdat men meer wil lenen door een oude valutawisselkoers te hanteren?”, aldus Gajadien.
FR

error: Kopiëren mag niet!