Woensdag 22 mei 2019

Adekus Campus Village officieel overgedragen 1

Adekus Campus Village officieel overgedragen 2Pengel: “Studentencampus West Indies kan hier niet aan tippen”

De eerste fase van de Adekus Campus Village is op donderdag 15 november 2018 officieel overgedragen aan het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie. De aannemer is het Italiaans bedrijf LR Group. Er zijn nu 2 gebouwen opgeleverd, waarin 312 studenten kunnen intrekken, een complete keuken en eetruimte met 500 zitplaatsen. De keuken heeft een capaciteit om 1500 maaltijden voor te bereiden in 3 shifts. Er is een wasruimte, voorzien van wasmachines en drogers. Daarnaast is er ook een kantoorruimte en een shop voor de studenten.

De komende maand worden de formaliteiten afgerond voor het beheer, onderhoud en administratie van de faciliteiten. De beheersorganisatie wordt een onafhankelijke organisatie die de faciliteiten volgens minister Patrick Pengel zal managen, precies zoals een hotel gedraaid wordt. De rechtsvorm van de beheersorganisatie is nog niet vastgesteld. Het moet nog worden opgericht. Het wordt een geheel onafhankelijke entiteit, waar mogelijk de universiteit in zal mogen participeren.

Pengel stelt dat de Campus Village model staat in de regio. “De studentencampussen die wij kennen van de West Indies kunnen hier niet aan tippen. Voor ons is belangrijk dat wij hiermee meer mogelijkheden geven aan studenten om zich in te schrijven op de universiteit, vooral de studenten die van ver komen en wiens woonsituatie niet ideaal is om te studeren”, stelt Pengel.

Dit deel van het project heeft ruim € 28 miljoen gekost. Over 3 jaar zal dit project de staat in totaal US$ 90 miljoen gekost hebben. “Dit is een investering die je niet terug zal verdienen in geld. Wat wij willen bevorderen, is dat onze studenten goede resultaten behalen”, zegt Pengel. Financiënminister Gilmore Hoefdraad stelt dat deze village ook de saamhorigheid tussen studenten zal bevorderen. Pengel continueert met een boodschap aan studenten: “Focus je op de studieresultaten. Maak je niet druk over sociale dingen als onderdak. Zo zullen de betere resultaten ook vanzelf komen”.

Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om een overeenkomst te tekenen voor de tweede fase van het project. In fase twee wordt er los van 300 nieuwe studentenverblijven een auditorium gebouwd met een capaciteit van 1200 zitplaatsen. Het oude geel/groen gebouw wordt ook gerehabiliteerd. De volgende deadline voor oplevering is mei 2020. Het project is opgedeeld in 4 fasen. Over 3 jaren moeten volgens Pengel per collegejaar bijkans 1200 studenten onderdak kunnen vinden op deze campus.

Kavish Ganesh