ABS-medewerkers op zichzelf aangewezen

Medewerkers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) zijn nog steeds in actie en hebben besloten het actiemodel te verscherpen. Het actiemodel is geleidelijk aan steeds verder verscherpt van een werkmodel tot 12.00 uur, waarna men maandag besloten heeft tot 10.00 uur te werken. Na een aanhoudend stilzwijgen vanuit de regering werd gisteren besloten de werkzaamheden min of meer stil te leggen. De personeelsleden willen met hun actie een loonsverhoging van minimaal 25 % afdwingen. Zij ontvangen al 2 jaar hetzelfde salaris. De laatste loonsverhoging bij het ABS dateert van 2016. Vervolgens krijgen de medewerkers ook geen koopkrachtversterking, die ambtenaren maandelijks ontvangen. De bond is er gebelgd over dat ondanks de acties er niets gebeurt.
Vakbondsleider Murwin Leeflang stelt het uitermate erg te vinden als je anno 2018 merkt dat arbeiders verwaarloosd worden. “Ik vind het jammer dat er maar geen oplossing lijkt te komen in dit probleem. We moeten het werk dat het algemeen bureau doet vooral niet onderschatten in Suriname. Het is de instantie die ervoor zorgt dat we iedere maand op de hoogte zijn van essentiële informatie, zoals de prijzen in de winkels, het inflatiecijfer, zaken betreffende de volkstelling, handelsstatistieken enz. Dit zijn allemaal zaken die zowel de consument, bedrijfsleven en zelfs de regering belangrijk achten.” Ook zegt de vakbondsleider zich ernstig zorgen te maken wanneer zo een belangrijke groep aan de kant wordt gezet en er geen reactie komt vanuit de regering. “Dit geeft weer aan dat de arbeiders op zichzelf zijn aangewezen. De regering die de grootste werkgever is in dit land geeft in dit kader een slecht signaal en voorbeeld. Dit probleem kan zich door manifesteren binnen andere ondernemingen en ik roep de regering op dit probleem in alle haast op te lossen.”
Het personeel heeft aangegeven hun misnoegen te zullen uiten bij De Nationale Assemblee en president Desi Bouterse, wanneer partijen niet spoedig een overeenkomst bereiken, waarbij de actie pas opgeheven zal worden wanneer er zwart op wit een overeenkomst is bereikt. Volgens Leeflang kunnen afspraken die gemaakt worden tussen vakbonden en directie of regering, mondeling geschieden, maar het is altijd goed om dit schriftelijk op te nemen. Wanneer dit schriftelijk wordt opgenomen, kunnen partijen zich niet onttrekken van zaken. Zo kan een bepaald spanningsveld vermeden worden. “Ik hoop dat de regering de kwestie van ABS serieuzer neemt, aangezien dit instituut comptabel valt onder het ministerie van Financiën en zowel de nationale en internationale samenleving voorziet van statistieken. ABS is een te belangrijk instituut dat men zo omgaat met het personeel. Mi no hoop dat politiek e proberi fu ontwricht a instituut disi ook tu, omdat na a instituut disi e dji unu a informatie. We moeten dus niet lichtvaardig mee omgaan”, aldus Leeflang.
NK

error: Kopiëren mag niet!