Woensdag 23 januari 2019

Voorzitter Martin Atencio van de Algemene Belangenorganisatie Surinamers (Abos) is tijdens een congres in Theater Unique ingegaan op de hoogopgelopen huisvestingsnood waarmee Surinamers kampen. Hij hield de om en bij 125 aanwezige leden voor, dat er binnenkort acties zullen worden gevoerd om de regering voor de zoveelste keer op te roepen om de toezeggingen en afspraken met de Abos, die al jaren op verwezenlijking wachten, na te komen. Het gaat om grondbeschikkingen waarop al jaren gewacht wordt.

Bouterse met niet vleiende woorden beschreven
De Abos is in 2005 opgericht om de belangen van personen die het slachtoffer zijn van het gronduitgiftebeleid op te lossen. Het is ook een klankbord voor ontheemden en occupanten. De gedupeerden die nog steeds smachten naar een stuk grond, moet recht worden gedaan. Er kan niet gewerkt worden aan ontwikkeling, zonder dat dit recht is geschied. De spreker had geen goed woord over voor president Bouterse, die met niet vleiende woorden werd beschreven.

Solidariteit
De sprekers Audrey Christiaan, voorzitter van het Inheems Platform Esav, voorzitter Xaviera Jessurun van Next Generation Movement en voorzitter Asha Mungra van Unie Surinaamse Vrouwen voerden ook het woord. Het werd duidelijk dat niet alleen ontheemden gebukt gaan onder de woningnood. Het grondbeleid van de regering werd funest genoemd.

HD