Aanpassing invoerrechten kip op 1 september

Aanpassing invoerrechten kip en  kipdelen op 1 septemberDe voorbereidingen voor de aanpassing van de importheffing op kip en kipdelen zijn inmiddels afgerond. Het is volgens minister Ferdinand Welzijn van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) maar een kwestie van afkondiging door het ministerie van Financiën. Hij noemt de datum van 1 september voor de inwerkingtreding van dit besluit. Er moet additionele wetgeving worden gemaakt. Dat wordt door deskundigen van beide ministeries nog bekeken. Voor de invoerrechtenheffing is er volgens Welzijn echter geen additionele wetgeving nodig. “Additionele wetgeving is wel nodig, maar niet op dit moment”, stelt Welzijn.
Het ministerie van HI&T voert sinds februari overleg met stakeholders. Het ministerie kondigde met veel stelligheid aan dat de invoerrechten op kip en kipdelen per 1 augustus verhoogd zouden worden. Immers invoerrechten op melkpoeder en kip zijn al ruim 20 jaren een issue. Waarom er zo lang gedraald is om deze stap te maken, is nog steeds een onbeantwoorde vraag. Echter mogelijk niet relevant voor de toekomst van de pluimveesector.
De minister van HI&T zei eerder dat het ministerie van Financiën vindt dat de wetgeving eerst veranderd moet worden alvorens de invoerrechten aangepast kunnen worden. Dit is precies waar critici mee in de war kwamen. Financiën zou HI&T eerder erop gewezen kunnen hebben. Het besluit wordt door de Raad van Ministers (RvM) genomen en niet in een ministerskamer. De RvM neemt gezamenlijk een besluit. De minister van Financiën zou in ieder geval eerder aan de bel moeten hebben getrokken, alvorens er een officiële datum bekend werd gemaakt.
“Als er een wet veranderd moet worden waarom kan dat niet gebeuren. Zowel coalitie als oppositie willen toch de productie verhogen? Stel dat de WTO-regels moeilijk te veranderen zijn. Waarom zijn de invoerrechten op inputs voor de sector nog niet verlaagd?”, vraagt een criticus zich af. De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft eerder gesteld dat Adron pas over 2 jaren een rijstvariëteit voor veevoer kan ontwikkelen. Critici vragen zich hiermee dus ook af of er voorlopig, in aanloop naar dit resultaat, geen alternatieve modellen kunnen worden bekeken. Meer nog vraagt men zich af wat het ministerie al die tijd heeft zitten doen, als er niet snel naar alternatieven voor beter maar goedkoper veevoer kan worden overgestapt. Als het ontwikkelen van goedkoop voer voor de pluimveesector nog 2 jaren zal duren, rijst ook de vraag hoe serieus de regering was/is met het voornemen om de sector inderdaad aan te pakken.
Menigeen stelt dat tot heden geen enkele stap is ondernomen om de inputs voor de pluimveesector goedkoper te maken. De invoerrechten opschroeven is in ieder geval geen manier om de kosten bij lokale producenten naar beneden te drukken.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!