“A volk potie mi dja”

“A volk potie mi dja. Bouterse ne go weg neks! Vergeet het gewoon, Bouterse gaat Nergens!”, zei president Desi Bouterse zaterdagavond op de Kon Makandra & Informatie Meeting van de Nationale Democratische Partij (NDP). Volgens het staatshoofd zal geen enkele persoon hem middels protestacties naar huis sturen. Hij merkte op dat er gedemonstreerd wordt, terwijl niet eens een tiende van de hoeveelheid mensen die op hem gestemd hebben op straat kan worden gebracht. Ook niet de groep ‘We zijn Moe’. “Als je moe bent, ga slapen”, aldus de president. De president merkte op dat ‘dat toe wit man e waka drape, terwijl a san ne wandel’. Opmerkelijk was wel de ietwat lage opkomst in Ocer. Herhaaldelijk werd ook aangegeven dat het geen massameeting was, maar een informatiebijeenkomst. Volgens het staatshoofd heeft hetzelfde volk een jaar terug aangegeven dat ‘wij deze man weer terug willen als president’. “Het volk heeft het duidelijk aangegeven. Het was niet mis te verstaan. Dat wil zeggen dat wanneer u mij niet hoort, ik geen tijd heb om achter roddels en andere zaken aan te gaan. A broko ede fu a kondre bigie dusdanig, want structureel zit ons land goed fout in elkaar.” Bouterse benadrukte dat in zo een situatie het geen zin heeft om vingers te wijzen naar andere regeringen, omdat ‘wij het met ons allen in dit land hebben gedaan’. Heel binnenkort zal er volgens hem afgerekend worden met inadequate structuren. Meegenomen is het herstelplan uit november 1992 onder leiding van de toenmalige president Ronald Venetiaan. Samen met deskundigen is eraan gewerkt en is een nieuw plan afgeleverd aan De Nationale Assemblee (DNA) en de Sociaal Economische Raad (SER).
Geen zin om elke keer te gaan zitten kijken naar gezicht Valies
Bouterse benadrukte dat het geen enkele zin heeft om elke keer te gaan zitten kijken naar het gezicht van Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL). Volgens het staatshoofd is bij het schrijven van herstelplan tijd noch moeite genomen om te gaan praten met de sociale partners. Nu is het doek gevallen en blijkt dat deze zelfde mensen daar zaten, maar al een plan hadden om hem weg te jagen. Hij benadrukte dat hij soms moe wordt van deze gasten, maar toch uit beleefdheid aan de onderhandelingstafel blijft aanzitten. “Sommige mensen maken misbruik van het feit dat zij onvoorstelbaar stom zijn. A volk pot mi dja en volk: na Gado poti unu dja. De mensen die vragen waar het geld zijn gevoeglijk vergeten dat alleen daar 900 miljoen in de energiesector is gestopt. Daarom beantwoord ik deze mensen niet, omdat het met onwillige honden moeilijk is hazen te vangen”, aldus de president.
‘A libie tof!’
Het staatshoofd benadrukte dat reeds voor de verkiezingen van mei 2015 was aangegeven dat na de verkiezingen er grote problemen op komst waren. Vandaar dat hij kort voor de formatie van de regeringen alle maatschappelijke groeperingen heeft geraadpleegd. “A libie hebie, un no go hori deng s’ma voor de gek. A libie tof, a libie tranga. Des te meer mi ai gi deng grang tangi dat deng tang hori en abi bribie dat samen wi kang tjari a mooi kondre disie kmopo uit a crisis.”
‘Ene Chandrika heeft een plan’
De NDP-voorzitter kan het ook niet verwerken dat nadat er heel wat werk is verzet, ‘ene Chandrika komt met: ‘ik heb een plan’. “Geloof me Chandrika, als jouw plan beter is, draag ik de regering op om jouw plan uit te voeren. Maar ik kan u nu zeggen: het is b.s. Het zijn slagen in de wind.” Ook het feit dat terwijl zij naar het IMF stappen, Santokhi aangeeft dat hij 4.5 miljard heeft, irriteerde het staatshoofd duidelijk.
Sneer richting oppositie
Rudy Soerodimedjo, topper van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB) van Raymond Sapoen, was samen met enkele van zijn leden ook aanwezig en ook de DNA-leden Andre Misiekaba, Naomi Samidin, Celsius Waterberg, Amzad Abdoel. Ronald Hooghart en assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons hebben getracht aan de samenleving te verkopen hoe hetgeen waarmee de regering nu bezig is een noodzakelijke ingreep is om het land weer op lijn te krijgen. Opmerkelijk tijdens de vergadering was dat er steeds een sneer is gegeven richting de oppositiepartijen VHP, NPS, PL en Abop. De vrees voor een machtsovername was duidelijk uit de boodschappen te halen. “Wij hebben jullie door en ook het IMF”, stelde Samidin. Zij riep de mensen op om niet naar leugens te luisteren, maar kritisch te zijn. Ook de andere leden benadrukten hetzelfde. Volgens Misiekaba gelooft hij best wel dat het land uiterlijk 2019 helemaal weer op niveau komt en Bouterse in 2020 wederom met veel meer stemmen door het volk wordt binnengehaald.
FR

error: Kopiëren mag niet!