2017: Bijzonder politiek jaar

Opmerkelijke uitspraken 2017Opmerkelijke uitspraken

Van onthullingen van tientallen nieuwe gevallen van corruptie, beledigende uitspraken van ministers, stakingen van onderwijsgevenden tot het verder behandelen van het 8 decemberstrafproces. 2017 was een bijzonder politiek jaar in Suriname. Dit zijn de 23 meest opmerkelijke uitspraken waarmee het politiek jaar 2017 kan worden samengevat:
Peneux: Onderhoofd OS Uitkijk weg met kasgeld school
Januari: Onderwijsminister Robert Peneux maakte in De Nationale Assemblee (DNA) bekend dat het onderhoofd van de Openbare School van Uitkijk vetrokken was met het kasgeld van de school. Uiteindelijk bleek volgens hem ook dat de financiële verantwoording al 3 tot 4 jaren niet in orde was. Veel leerkrachten zijn in deze periode in staking en eisen hun herwaardering.
Valies: “Nerkust maakt domme sprongen”
Januari: BvL/ALS-voorzitter Wilgo Valies is niet te spreken over de houding van Fols-president Marcelino Nerkust. Nerkust had de regering toen op een persconferentie geadviseerd om alle mogelijke tools te gebruiken als reactie op de acties van de BvL en ALS. “Nerkust maakt domme sprongen. Hij dient de belangen van geen enkele leerkracht”, aldus Valies.
Gajadien: ‘Kwestie Alcoa riekt naar enorme corruptie’
Januari: De hele kwestie rondom de onderhandelingen voor de definitieve sluiting van multinational Alcoa in Suriname, riekt naar corruptie. VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien vreest dat Suriname hierdoor bekaaid ervan af zal afkomen. Zo is volgens Gajadien niet bekend wat de bestemming van het fabrieksterrein van Suralco zal zijn en in wiens handen dit terecht zal komen.
Bouterse: “Met onwillige honden is het moeilijk hazen vangen”
Februari: President Desi Bouterse weerhield zich bij de viering van de Dag van de Revolutie ook niet van het lossen van schoten richting zijn ‘tegenstanders’. “Met onwillige honden is het moeilijk hazen vangen.” Hij refereerde met dit gezegde aan vakbondsleider Valies, die naar zijn oordeel haast in alle gevallen onwillig overkomt.
Jogi: ‘Is Parmessar ook als toiletpapier doorgespoeld?’
Maart: VHP-assembleelid Mahinder Jogi constateert zware discriminatie richting Hindoestaanse toppers en leden van de Nationale Democratische Partij (NDP). Naast de kwestie van de slechte vertegenwoordiging van deze groep in alle lagen van de regering, is de schorsing van EBS-algemeen directeur Rabin Parmessar volgens hem de druppel die de emmer heeft doen overlopen. Jogi memoreert de uitspraak van ex-NDP-topper Charles Pahlad uit 2015. Pahlad zei toen in Nickerie dat Hindoestaanse NDP’ers als toiletpapier worden gebruikt.
Silos: ‘Ik verdien het niet om op zo een goedkope wijze aan de kant gezet te worden’
Maart: President Bouterse vraagt Justitieminister Jennifer van Dijk-Silos om haar ontslag op eigen initiatief in te dienen. De manier waarop zij is behandeld, zit haar echter absoluut niet lekker. “Ik verdien het niet om op zo een goedkope en onrechtvaardige wijze aan de kant gezet te worden. Ik ben verontwaardigd. Ik moest waarschijnlijk uit de weg geholpen worden”, aldus Silos.
Audrey Christiaan: ‘Men moet ons niet misbruiken door zich te profileren als pikin Ingi boi’
April: Voorzitter Audrey Christiaan van het Inheems Platform Esav hekelde de wijze waarop het binnenland wordt achtergesteld. De Inheemsen, de Ingi’s, hebben het volgens haar vele malen moeilijker dat de bewoners van de stad. “De Inheemsen worden misbruikt, daar moet een eind aankomen. Men moet ons niet misbruiken door zich bijvoorbeeld te profileren als pikin Ingi boi”, stelde Christiaan.
Valies, Hofwijks en Boerleider worden hard aangepakt door politie
April: De protestactie van de vakbeweging liep op 18 april uit de hand. Wilgo Valies, Curtis Hofwijks, Bryan Boerleider en nog twee andere stakende burgers werden hardhandig aangepakt door de politie, in een pick-up bak getrokken en afgevoerd. De politie was goed voorbereid, zwaar bewapend en in grote aantallen aanwezig. Een lid van de Mobiele Eenheid met een doodseskadersmasker zorgde voor enorme opschudding in de gemeenschap.
Michael Miskin: ‘Actie voeren betekent ambtenaren isoleren’
Mei: Indien de Centrale van Landsdienarenorganisatie (CLO) ook zou besluiten om de acties van de C-47 over de terugdraaiing van de verhoging van de brandstoftarieven te ondersteunen, betekent het dat de vakcentrale alle ambtenaren moet isoleren van betere voorzieningen. CLO-bestuurslid Michael Miskin zei aan Dagblad Suriname dat het doel van de actievoerders niet is om de regering per direct naar huis te sturen. Hij benadrukte dat wat toen gebeurde, te maken heeft met de bepaling van de verkiezingswinst in 2020.
Vicepresident: ‘Ik weet niet welke tovenaar ze zoeken’
Mei: “Ik weet niet welke tovenaar ze zoeken.” Dit zei vicepresident Ashwin Adhin naar aanleiding van de eis van de BvL/ALS om de financiële component van de herwaardering binnen een week uit te voeren. Adhin voerde aan dat de eis van de BvL/ALS onrealistisch is.
Eugene van der San: ‘Jo koe’
Juni: Minister Eugene van der San van Justitie en Politie zegt bij het beantwoorden van vragen in De Nationale Assemblee ‘jo koe’ tegen VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien, die daarvoor buiten de microfoon een opmerking had gemaakt richting de minister. Deze uitspraak zorgde voor enorme opschudding.
Eugene van der San: “Linscheer onderhoudt duistere relatie met vijand Santokhi”
Juni: “De veiligheidsadviseur van de president, Melvin Linscheer, onderhoudt nauwe contacten met Chandrikapersad Santokhi en bespreekt allerhande zaken met hem, waardoor Santokhi goed op de hoogte is van het reilen en zeilen van de plannen van de minister van Justitie en Politie.” Dit zei Van der San op een persconferentie. De bewindsman zei dat hij Santokhi ziet als een vijand wanneer hij let op de manier waarop de VHP-topman zich gedraagt ten opzichte van een Justitieminister en de Staat Suriname.
Van der San krijgt ontslag
Juni: Linscheer sprak de beweringen van Van der San tegen. Hij typeerde de ‘ernstige beschuldigingen en verdachtmakingen’ als ‘pertinent onwaar en leugens’. Uiteindelijk werd Van der San, die bekend staat als ‘sjat lont Sjenie’, de laan uitgestuurd door de president. Zes maanden later is de post op Juspol nog steeds vacant.
Auditeur-militair: ‘Heersers van leven en dood’
Juni: Tijdens zijn requisitoir op de zitting van de Krijgsraad heeft auditeur-militair Roy Elgin aangegeven dat Bouterse zich samen met anderen gemeend heeft te moeten opstellen als de heersers van leven en dood. “Verdachten hebben zich de hoedanigheid van rechter en beul aangemeten”, stelde de openbare aanklager. Vijftien personen werden op 8 december 1982 omgebracht.
Mielando Atompai: “Zelfs een tas zou het beter doen”
Juli: De Surinaamse Politiebond (SPB) kreeg geen uitnodiging om de bevordering van de ruim 105 politieambtenaren te mogen bijwonen. “Wat wij daar ook zetten, zou het beter doen. Zelfs een tas zou het beter doen”, zei SPB-topper Mielando Atompai verwijzend naar ex-korpschef Agnes Daniel.
President heeft geen vertrouwen meer in procureur-generaal
Juli: President Bouterse heeft geen vertrouwen meer in procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday. De president heeft aangegeven dat het Openbaar Ministerie (OM) het bevel op basis van artikel 148 van de grondwet om het 8 decemberstrafproces onmiddellijk te beëindigen, niet heeft uitgevoerd. De auditeur-militair heeft zijn requisitoir gehouden waar 20 jaar celstraf tegen Bouterse is geëist. Er kwam een berg van kritiek op het besluit van de president, waardoor de situatie uiteindelijk werd teruggedraaid naar een nulpunt.
Misiekaba: “Er zijn heel weinig mensen in het land die niet kunnen eten”
Juli: NDP-fractieleider Andre Misiekaba vindt dat huisvesting ‘het nummer 1 probleem is van Surinamers’. “Er zijn heel weinig mensen in het land die niet kunnen eten”, zei de politicus in het parlement.
Sandew Hira: “Rechters zwaar gepolitiseerd”
Augustus: “Naar mijn idee zijn de rechters zwaar gepolitiseerd. Het kan niet dat de rechter de Amnestiewet naast zich neerlegt. Het 8 decemberstrafproces moet stopgezet worden.” Dit zei Sandew Hira, broer van advocaat John Baboeram, één van de vermoorde mannen op 8 december 1982. De econoom, auteur en historicus vindt dat dezelfde strijd van de militaire periode en binnenlandse oorlog nu gewoon wordt voortgezet via de groene tafel.
Gajadien: “Minister Miranda grote leugenaar”
Augustus: Gajadien ontkent dat hij een bedrag van SRD 170.000 per maand als voorzitter van de commissie Vuilophaal op het ministerie van Openbare Werken heeft getoucheerd. “Minister Miranda is een grote leugenaar. Ik werd conform de toen geldende remuneratieregel van de overheid uitbetaald. Dat is ongeveer SRD 175 per maand”, zei Gajadien. De persoonlijke aanval van Miranda kwam nadat Gajadien verschillende gevallen van corruptie, waaronder ook de aanschaf van de Asfaltplant voor Euro 2.759.000, aan de kaak had gesteld.
John van Coblijn: “Snoepreisjes accepteren ook corruptie”
September: Hoewel het land in een financiële malaise zit, werd er in de vakantieperiode van het parlement flink gereisd. De politicus John van Coblijn ziet vooral het accepteren van betaalde snoepreisjes door het buitenland als een zeer grove vorm van corruptie.
Peneux: “Ik werk met raskippen”
September: Onderwijsminister Peneux treft maatregelen die naar zijn zeggen moeten zorgen voor kwaliteitsverbetering. Ongebreidelde overuren zijn teruggebracht, terwijl onbevoegde leerkrachten ontslag werd aangezegd. “Ik werk met volledig bevoegd kader, met raskippen”, legde de bewindsman uit.
Jogi over schoolpakketten: ‘Dat heel ding is paars gekleurd’
September: Jogi vindt dat er sprake is van corruptie rondom het verstrekken van bijkans 30.000 schoolpakketten door het ministerie van Sport- en Jeugdzaken aan glo- en voj-schoolgaanden. “Dat heel ding is paars gekleurd”, stelt de parlementariër.
Belfort: “Miranda leeft in een waan dat hij een godheid hier op aarde is”
November: “Minister Miranda leeft in een waan dat hij een godheid hier op aarde is. Wij moeten hem terugbrengen op aarde”, zegt Abop-assembleelid Edward Belfort aan Dagblad Suriname. Rapar Broadcasting Network (RBN) moest toen volgens een brief van minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C) stoppen met de uitzending van het satirische ochtendprogramma ‘Zeven-Even’.
Abdoel: “Regering, u bent laat met uw maatregelen!”
December: NDP- parlementariër Amzad Abdoel levert kritiek op de ingediende begroting van de regering. Volgens hem komt de regering te laat met inkomstenverhogende maatregelen. “Regering, u bent laat met uw maatregelen!”, aldus Abdoel.
Peneux stelt portefeuille ter beschikking
December: Onderwijsminister Peneux heeft zijn portefeuille ter beschikking gesteld van president Bouterse, nadat het VOS Directeurenberaad en de onderwijsbonden BvL en ALS het vertrouwen in hem hadden opgezegd. Het onderwijsveld is niet te spreken over ‘leugens die de bewindsman verkondigt’ en steeds op confrontatie uit is met leerkrachten. Tot nu toe heeft de president de ter beschikkingstelling van de portefeuille in beraad.
FR

error: Kopiëren mag niet!