1 jaar achterstallig onderhoud vuilstortplaats Ornamibo

Frontfoto 2Pengel: “Er waren geen middelen om afdekzand te kopen”

“Wij zijn bezig met een stappenplan. Voor wat de waste-management op de stortplaats betreft, hebben wij inderdaad een achterstand.” Dit zegt minister Patrick Pengel in reactie op de huidige situatie op de vuilstortplaats te Ornamibo. Volgens Pengel is de achterstand van onderhoud uitgerekend op ruim een jaar. De toegangsweg is in een slechte staat. De ringweg die naar de ‘echte’ stortplaats moet leiden is onverhard. “Wij moeten de toegangsweg weer vrij maken”, stelt Pengel.
Geld is nu dus geen probleem
Omdat een hele tijd het vuil niet afgedekt is, is er steeds naar andere locaties gezocht om het vuil te dumpen. Dit, omdat er geen middelen ter beschikking waren om afdekzand te kopen. Er is hierdoor gekozen om de vrije ruimtes te gebruiken. Als gevolg hiervan zijn ook de vrije ruimtes opgeraakt. “Op een gegeven moment hebben wij gezien dat vuilophalers ook zelf kriskras begonnen te dumpen. Dit omdat er weinig ruimte is. De toegang naar achteren is slecht en er is geen verlichting in de avonduren”, zegt Pengel.
Een bulldozer en een graafmachine zijn ingehuurd als additioneel equipment om de ringweg vrij te maken. De plekken waar er traditioneel gedumpt werd, zijn erg hoog. Die moeten afgevlakt worden. Daar zal er ook nog een machine aan werken. Vervolgens zal er ook nog afdekzand gekocht moeten worden om het vuil af te dekken. Zodoende zal de buurt minder last moeten ondervinden van stank en vliegen. “Wij kijken nog uit naar de mogelijkheden om de ringweg te verharden”, stelt Pengel. Dat is een weg op de belt van ongeveer 3 kilometers. Dit zal mogelijk in een van de asfalteringprojecten van OWT&C worden meegenomen. Tot uiterlijk september moet dit alles volgens Pengel zijn uitgevoerd. De middelen hiervoor zijn op de begroting van OWT&C opgebracht. Geld is nu dus geen probleem.
Zand echter blijft mogelijk nog een probleem. Per maand heeft de stortplaats ongeveer 200 kuub aan zand nodig om op een verantwoordelijke manier haar vuil te bergen. Daar worden de mogelijkheden voor bekeken. “Wij gaan nu een inhaalslag maken”, meldt de bewindsman. In de tussentijd kijkt OWT&C al uit naar een andere manier van vuilverwerking. Het programma Waste to Energy, waarbij afval verwerkt zal worden om energie op te wekken, wordt nu als voorstel voor Suriname uitgewerkt door een geïnteresseerde partij.
Pengel gevraagd of met de inhaalslag de behoefte er niet meer zal bestaan bij de bewoners van Ornamibo om het sluiten van de stortplaats op te eisen, stelt het volgende. “Wat is het alternatief? De plek is geïdentificeerd. Er is ruimte daar. Het hoeft niet dat er overlast ontstaat voor de buurtbewoners. Van waste-management, hebben wij geen goede job kunnen doen. Dit, vanwege de beschikbare middelen. Ik als minister zal er hard aan trekken dat de middelen komen. Het sluiten van de plek alleen en het nog steeds op dezelfde manier doen, is geen oplossing. Daarom zijn wij opties aan het bekijken”, aldus Pengel. De bewindsman benadrukt dat hij de zorgen van de buurtbewoners begrijpt. Hij geeft ook aan dat dit niet de schuld is van de mensen die daar werken. Geld was al die tijd het probleem.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!